mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. február 28. 13:05

Varga László: A kormány semmibe veszi a szakszervezeteket

Varga László: A kormány semmibe veszi a szakszervezeteket
Az ATV Nap híre című műsorának volt a vendége Varga László, az MSZP elnökhelyettese. Szó volt többek között az egészségügyi rendszer átalakításáról, a tervezett akkumulátorgyárakról és az oktatás helyzetéről is.

A szocialista politikus elmondta a Fidesz politikájában nem történt változás, most is az orvosok szakmai érdekképviseletének véleményét veszi semmibe. Ahelyett, hogy meghallgatnák az orvosok javaslatait, inkább háborút hirdetnek ellenük és megpróbálják ellehetetleníteni a Magyar Orvosi Kamarát. Varga László szerint a társadalomnak is fel kell szólalni azért, hogy ne lehessen „szétverni” a MOK-ot. Ezért is fontos, hogy a magyar emberek megértsék, ez „mindannyiunk ügye”, hiszen a MOK objektíven beszél az egészségügyi átalakításokkal járó gondokról, mondta el az MSZP politikusa. Varga László hozzátette, a kormány azért bünteti most a Kamarát, mivel nem a propagandát mondják vissza, hanem az objektív valóságot. Személyes példájával szemléltette miért tart rossz irányba az egészségügyi rendszer átalakítása. Mint mondta, Miskolcon már csak 1 ügyelet üzemel, továbbá évről évre elérhetetlenebbé válik az egészségügyi ellátás.

Orbán Viktor hétfői parlamenti beszédével kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz hazugságokra alapozva nyerte meg a választásokat is. Azt mondták, fenntartják a rezsicsökkentést és Európa egyik legerősebb gazdasága a mienk. Ehhez képest eltörölték a rezsicsökkentés korábbi formáját, a magyar gazdaság pedig az EU egyik legsérülékenyebb gazdasága, ezt maga a jegybankelnök mondta. Hozzátette, a magas energiaárakat sem lehet a háborúra fogni, hiszen ha a kormányzat tett volna azért az elmúlt években, hogy Magyarország előrelépjen az energiafüggetlenség útján, akkor most sokkal nagyobb lenne az energiabiztonság.

Az MSZP elnökhelyettese kiemelte, a szocialista párt online kampányt indított Élelmiszerár-STOP címmel. Ennek célja a jelentősen megnövekedett élelmiszerárak okozta megélhetési nehézségek enyhítése. Az MSZP szerint ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fent kell tartani az ársapkákat, sőt, további élelmiszereket is be kell vonni a hatósági árazásba. Ezzel egy időben pedig az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra kell csökkenteni, az élelmiszerekre kivetett extra áfát meg kell szüntetni, az adócsökkentés után állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését, valamint a kisboltok és a kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségért! Így biztosítható lenne az, hogy azoknak is elérhetőek legyenek az élelmiszerek, akiknek a mindennapi megélhetés is gondot jelent.

Az akkumulátorgyárak sokasodásáról azt mondta Varga László, hogy mindig meg kell kérdezni a helyieket arról, hogy mit szólnak az üzemek létesítéséhez. Kiemelte, az MSZP ezzel kapcsolatban határozati javaslatot nyújtott be, mely szigorúan megszabná az akkumulátorgyárak telepítésének feltételeit. Végezetül az MSZP elnökhelyettese kiemelte, a magyar oktatási helyzet is súlyos válságban van. Mind az alaptantervvel, az intézmények állapotával és a bérezéssel is komoly gondok vannak, melyek orvoslásra várnak.

Kapcsolódó párttagok