mszp.hu | Belföld
2023. június 09. 15:41

Varga László: Egészen más irányba kellene mennie az országnak

Varga László: Egészen más irányba kellene mennie az országnak
Továbbra is a hazai infláció a legmagasabb az egész EU-ban, ennek pedig a kormány elhibázott gazdaságpolitika a legfőbb okozója, mondta el Varga László, az MSZP elnökhelyettese a csütörtök esti A nap híre című műsorban. A szocialista politikus beszélt még a kormány elvesztegetett éveiről az energetika terén, a munkavállalókhoz való hozzáállásáról és az akkumulátorgyárak hátulütőiről is.

Az inflációval kapcsolatban elmondta, „nem satufékez”, „inkább lassít”, ezek a pontosabb megfogalmazások, hiszen az adatok hosszú ideje azt mutatják, hogy Európa csúcs a magyar infláció. Ennek pedig a kormány elhibázott gazdaságpolitikája az okozója, hiszen volt olyan, hogy 10%-kal magasabb volt a hazai inflációs adat, mint a második az EU-rangsorban. A gyenge forint, az árfolyamproblémák és az energetikai kiszolgáltatottság mind hozzájárulnak a rekorder dráguláshoz. 

Az MSZP elnökhelyettese, városának, Miskolcnak a példájával élve elmondta, az emberek az akciókat keresik, azokat a termékeket nézik, melyek a legolcsóbban elérhetők és sokszor visszateszik a polcra a vásárlók az árut, hiszen sok mindent már nem engedhetnek meg maguknak. Az MSZP Mentőcsomag a háztartásoknak javaslatcsomagja éppen ezért tartalmaz olyan pontokat, mint az alapélelmiszerek áfájának eltörlése és a kiskereskedelmi különadó megszüntetése. Ezt a kormány megtehetné és valódi költségvetési eszközökkel is lenyomhatná az egyébként hatalmas élelmiszerinflációt.

Az energetika tekintetében a kormány 13 évet elvesztegetett. 2010 előtt komoly panel- és geotermikai programok voltak és Magyarországnak mind a mai napig komoly lehetőségei lennének ezen a téren, azonban a kormány nem erre fordítja az uniós pénzeket. Varga László hozzátette, ha a Helyreállítási Alap már megérkezett volna hazánkba, akkor abból is lehetett volna fordítani az épületek energetikai korszerűsítésére, ez azonban elmaradt, ezért az energiaárak robbanásszerű emelkedése közvetlenül a magyarok nyakába zúdult.

Novák Katalin köztársasági elnök a háborúval kapcsolatos kijelentéseivel kapcsolatban az MSZP elnökhelyettese elmondta, szerinte a Fidesz kommunikációs stratégiájában most „neki jutott” a nyugati retorika. Azzal egyet lehet érteni, miszerint meg kell akadályozni, hogy Oroszország elérje katonai céljait – ukrán megyék elcsatolását – azonban Novák Katalin kijelentései is háborús retorikaként értelmezhetők. A kormány gyakorlati megnyilvánulásai azonban egészen mást mutatnak, mint a köztársasági elnök mondatai.

Egy friss felmérés azt mutatja, hogy európai uniós, komoly vezetőket inkább támogat a magyar társadalom, mint az agresszor orosz elnököt. Varga László kiemelte, vannak azonban olyan kutatások is, melyek az orosz agresszió megítéléséről szólnak, az ezzel kapcsolatos közvélemény pedig folyamatosan változik, sajnos pozitív irányban – tehát jobb színben látják Putyint és az oroszokat - ez pedig azt jelentheti, hogy működik a kormánypárt hosszú ideje tartó propagandára.

A kormány politikáját a munkavállalókkal, szakszervezetekkel kapcsolatban jól tükrözik az utóbbi napok hírei. Az iváncsai gyárban dolgozók hónapokon keresztül nem kapták meg a bérüket, ezért egy forgalomakadályozó sztrájkot tartottak, így tudták elérni, hogy „egyáltalán szóba álljanak” velük az ügyben. A munkaegészségügyi kérdések pedig szintén nagyon fontosak, azonban nagyon komoly egészségügyi kockázatoknak is ki voltak téve az itt dolgozók. Az MSZP több javaslatot is benyújtott az akkumulátorgyárak biztonságos építésével kapcsolatban, azonban ezt a kormánypárt rendszeresen leszavazza, pedig a helyieknek járna a jog, hogy eldönthessék, akarnak-e akkumulátorgyárat a lakóhelyük közelébe.

A miniszterelnök korábban bejelentette, hogy több gázerőművet terveznek építeni a jövőben Magyarországon, ez pedig hazánk energetikai kitettségét növelné tovább. Ezek az erőművek egyébként azért szükségesek, hogy az akkumulátorgyáraknak energiát biztosítsanak. Varga László hozzátette, a kormány ehelyett sokkal fontosabb dolgokra is fordíthatná a pénzt, mint például a lakóépületek energetikai korszerűsítése vagy a geotermikus energia kihasználása. Az MSZP elnökhelyettese szerint magasabb hozzáadott értékkel rendelkező munkahelyekre lenne szükség, magasabb fizetésre, melyből több és magasabb színvonalú szolgáltatást tudnának vásárolni az emberek. Magyarországnak nem a vendégmunkásokban és az alacsonyra nyomott bérekben van a jövője, foglalta össze a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok