eszon.hu | Belföld | fizetésemelés
2016. július 15. 20:08

Varga: pluszpénzt az óvodai dolgozóknak is!

Az állam csak azoknak a nevelést és oktatást segítő embereknek adna egyszeri juttatást két részletben, akik a Kliknél dolgoznak.
Miskolc önkormányzata is fizesse ki a saját fenntartású oktatási intézményeinél dolgozó, nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő embereknek azt a kétszer 35 ezer forintot, amit az állam azoknak ígért, akik ezt a nevelést és oktatást segítő tevékenységet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ intézményeiben végzik.
 
Ezt dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője jelentette ki pénteken, sajtótájékoztatón. Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha minden intézményfenntartó megkapná az államtól a juttatás kifizetéséhez szükséges forrást, egyetlen dolog viszont semmiképpen sem jöhet szóba: az nem lehet, hogy az amúgy is alulfizetett dolgozók azért ne kaphassanak juttatást, mert az adóforintokból működő intézményük fenntartója éppen nem az állam, hanem az önkormányzat, vagy egy részben állami támogatásból működő alapítványi iskola.
 
Mint ismert, a kormányzat a közelmúltban bejelentette, hogy idén kétszer 35 ezer forint béren kívüli juttatást kapnak a nem pedagógus végzettségű, nevelést és oktatást segítő dolgozók. A juttatás ugyanakkor csupán az állami intézményfenntartás rendszerében dolgozóknak jár, vagyis nem kapnak pénzt az alapítványi intézményeknél, illetve az önkormányzati intézményeknél munkát vállaló, de ugyanúgy nevelést és oktatást segítő tevékenységet végző emberek.
 
„Ez felháborító és igazságtalan is. Semmivel sem ér kevesebbet azoknak a munkája, akik az önkormányzattól kapják a fizetésüket, mint azoké, akik az államtól" – jelentette ki Varga. Emlékeztetett rá, hogy Miskolcon a kormányzati hátrányos megkülönböztetés több száz embert érint.
 
A szocialista képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy pont ez a dolgozói réteg az, akik a legkevesebbet keresik az oktatási rendszerben, van, akinek a bére a nettó 70 ezer forintot is alig éri el. Nagyon nem mindegy tehát, hogy megkapják-e megígért pénzt, vagy sem.
 
Dr. Varga László emlékeztetett arra is, hogy az MSZP botrányosnak tartja a magyarországi bérviszonyokat, ezért indította el fizetésemelést követelő akcióját. Követeléseik egyebek mellett a következők:
 
• egyetlen közalkalmazott sem kaphat havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebb fizetést;
• minden közalkalmazott fizetését legalább 50 százalékkal meg kell emelni;
• ösztönözni kell a versenyszférában a fizetésemelést, és erről tárgyalni kell az érintettekkel;
• be kell vezetni a nettó 100 ezer forintos minimálbért. A középfokú végzettséget igénylő szakmákban nettó 125 ezer forint legyen a bérminimum;
• a legalább 3 éve közalkalmazottként dolgozók nettó fizetése minimum 150 ezer forint legyen havonta. A felsőfokú végzettséggel rendelkezőknél a minimumfizetés 175 ezer forintra, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknél minimum 200 ezer forintra nőjön.

Kapcsolódó párttagok