mszp.hu | Belföld, Külföld
2019. november 14. 13:29

Várhelyi Olivér biztosi meghallgatásáról

Trócsányi László elutasításával az európai közösség világossá tette, hogy az Unió mindenkori döntéshozóinak egyértelműen az európai értékek és érdekek oldalán kell állnia, nincs helye sem Európa-ellenes illiberalizmusnak, sem a jogállamiság tudatos lebontásának, végképp sötét korrupciónak.

Trócsányi bukása után Várhelyi Olivér személyében a Fidesz egy rutinos brüsszeli bürokratát jelölt a posztra, aki mai meghallgatásán ennek megfelelően válaszolt a kérdésekre.

Nem lennék azonban meglepődve, ha Orbán jelöltje további nehézségek elé nézne még. A portfólió jelentősége és az őt jelölő kormány EU-ellenes magatartása miatt fokozott figyelem követi megválasztását és követi majd biztosi munkáját, ezért Várhelyi személyes érdeke is, hogy minden esetben a szerződések őreként lépjen fel és kizárólag az európai közösség - benne a magyarok - érdekeit, nem pedig az őt jelölő EU-ellenes kormány üzleti elvárásait tartsa szem előtt.

Mai meghallgatásán többek között azt mondta: nem fog elfogadni semmilyen utasítást egyetlen kormánytól, így a magyartól sem. Biztos lehet benne, hogy nyilvános ígéreteire - ha szükség lesz rá - minden pillanatban emlékeztetni fogom.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő