Belföld | repülőnap közlemény
2013. május 08. 10:31

Vári Gyula nélkül nincs repülőnap!

Felháborítónak tartjuk, hogy az idei kecskeméti repülőnapon nem repülhet Vári Gyula őrnagy!

A kétharmados Orbán-kormány három év után rájött, hogy a nagy hagyományokkal bíró kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra igenis igény van Magyarországon, sőt az egész térségben. A három éves kényszerszünet után augusztusban ismét megrendezésre kerülő eseményen azonban nem vehet részt Vári Gyula háromszoros világbajnok vadászpilóta.

Az Orbán-kormány a honvédelem területén is rosszabbul teljesít. Már kevesebb, mint a GDP 0,7 százalékát fordítják védelmi kiadásokra, holott a minimum a bruttó hazai össztermék 1 százaléka lenne. Miközben lassan már az utolsó, felszállni képes honvédségi helikopter is földhöz ragad, az Orbán-kormány pusztán pártpolitikai célból rombolja a nem kevés közpénzt is felemésztő repülőnap presztízsét. Vári Gyula háromszoros világbajnok vadászpilóta ugyanis – bár a többség megkérdőjelezhetetlen szakmai múltja és emberfeletti teljesítménye okán ismeri – történetesen szocialista politikusként is magasra jutott.

Ez pedig a személyét a jelek szerint a hatalom számára akkor is elfogadhatatlanná teszi, ha a közönség egy emberként áll ki mellette, illetve alatta. Ez viszont az MSZP számára elfogadhatatlan. Vári Gyula ugyanis a Fidesz-kormánnyal ellentétben valóban jól teljesített. Sőt, a legjobban. Háromszor.

Demeter Márta,
az MSZP elnökségi tagja