2011. május 10. 09:27

Várjuk az alapjogi biztos véleményét!

"Ha eredményt akarunk elérni az európai roma stratégiában, egyszerre kell javítanunk a romák oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi, lakhatási helyzetén, és fölvennünk a harcot a roma-ellenesség, a gyűlöletbeszéd, az előítéletesség, a romákat sújtó diszkrimináció ellen. Egyik sem lehet eredményes, ha a másikat figyelmen kívül hagyjuk" - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a képviselőtestület plenáris ülésén hétfő este elhangzott egyperces felszólalásában.


"A Bizottság által javasolt roma keretstratégia csak a szociális tennivalókat sorolja, e téren is elsődlegesen a tagállamokra hárítja a felelősséget. Sajnálatosan alig említi a roma-ellenesség elleni fellépés szükségességét, a kérdés emberi jogi dimenzióját. Ezzel a gondolkodással függ össze, hogy a Bizottság nem szólalt meg akkor, amikor Magyarországon heteken keresztül paramilitáris csoportok tartották félelemben a roma lakosokat Gyöngyöspatán. A magyar kormány csak akkor lépett, amikor a feszültség, a provokáció erőszakba torkollott" - hangoztatta Göncz Kinga. Hozzátette: a gyűlöletbeszéd, a rasszista kijelentések a magyar parlamentben is elfogadottá váltak, megkönnyítve a paramilitáris csoportok akcióit.

"Félő, hogy amennyiben Európa nem hajlandó a bizottsági javaslatokon túlmenően, nagyobb szerepet vállalni a romák helyzetének a javításában, a hasonló események meg fognak ismétlődni a jövőben, eleve eredménytelenségre ítélve a roma keretstratégiát. Most még nem késő változtatni. Szeretnénk hallani Viviane Reding alapjogi biztos véleményét erről!" - zárta egyperces felszólalását a szocialista képviselő.