Belföld
2012. december 05. 15:34

Várjuk Tarlós úr kiállását!

Itt az idő, hogy Tarlós István Orbán Viktor és a Fidesz képviselete helyett a budapestiek képviseletét vállalja!

Az egyik Fidesz-közeli napilap szerint előbb a kerületekkel, majd Tarlós Istvánnal tárgyalna a kormány a fővárosi önkormányzatok mintegy 40 százalékos adósságátvállalásáról. Ez jól hangzik. Úgy tűnik, mégis működik a nemzeti együttműködés rendszere. Csakhogy két év Orbán-Tarlós-féle fideszes tarolás után a fővárosiak már tudják: a látványpolitika nem pótolja az iskolák, orvosi rendelők vagy éppen a BKV működtetéséhez szükséges forrásokat.

Aki ismeri a főváros mai működtetőinek logikáját, tudja: már megint a szokásos álcselekvéssel van dolgunk. Ha ugyanis a híreknek hinni lehet, a mintegy 70 milliárdos kezességvállalással szemben több mint 200 milliárddal rövidítik meg a fővárosiak kasszáját. Tehát háromszor annyit vesznek el készpénzben, mint amennyi hosszú távú hitelt átvállalnának!

Tovább rontja a kormányzati nagyvonalúságról alkotott képet, hogy az Orbán-kormány mintegy 650 milliárd forint értékű fővárosi kórházat, rendelőintézetet, iskolát, gyermek- és szociális otthont vesz el a fővárosiaktól, vagyis a lenyúlt vagyon kevesebb mint 10 százalékát kitevő hitelátvállalásért cserébe 850 milliárd forintos kárt okoznak a budapestieknek.

A fővárosnak korábban soha nem volt működésre felvett hitele, ma viszont van. Azok a hitelek, amelyeket a kormány most átvállalni készül, a korábbi beruházások önrészéhez kellettek, tehát a fővárosiak érdekében vállalt fejlesztésekhez felvett kölcsönök voltak.

Ezért várjuk a nyilvánosság előtt szokás szerint hallgató Tarlós István állásfoglalását arról, mivel készül az önkormányzati adósságátvállalásról szóló tárgyalásra. Ha ugyanis valóban Budapest főpolgármesterének és nem csak az orbáni bábszínház fővárosi figurájának tarja magát, most meg kell szólalnia. Világossá kell tennie, hogy az Orbán-kormány nem foszthatja ki az éves magyar GDP 40 százalékát megtermelő, és naponta 18 milliárd forint adót befizető fővárost!

Felszólítjuk Tarlós Istvánt, aki több mint két éve csupán Orbán Viktor érdekképviseletét lája el, hogy kezdje el végre a budapestiek érdekét képviselni!

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezetője