mszp.hu | Belföld
2021. január 27. 19:39

Városaink kifosztása nem kormányzás!

Városaink kifosztása nem kormányzás!
Összegezve az elmúlt 11 évet, ma rosszabb a helyben élő emberek helyzete, a köztársaságpártiak azonban azt ígérik, helyreállítják az önkormányzatiságot, a köz szolgálatát. Az emberek elmondták, mit akarnak helyben, az MSZP az új kormány alatt azonnal nekilátna ezeknek.

Vissza kell adni a döntést a helyben élő embereknek: ezt fogja szolgálni az új, köztársaságpárti kormány – erről tartott online sajtótájékoztatót szerdán az MSZP képviseletében Molnár Zsolt, pártigazgató, Tüttő Kata, főpolgármester-helyettes és Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere.

„Mi, a demokratikus oldal egyik meghatározó pártja, a Magyar Szocialista Párt elmondjuk, hogy milyen jövőképet szánunk Magyarországnak, azon belül az önkormányzatoknak. Elfogathatatlan az elmúlt 11 év önkormányzati kivéreztetése, de mi visszaadjuk az embereknek a szabad döntés jogát” – ígérte Molnár Zsolt.

Tüttő Kata elmondta, az államosítások, a centralizáció és az önkormányzatoktól elvett pénzek és döntési jogok szöges ellentétben állnak a helybeliek érdekeivel. „Az önkormányzatoknál mindenekelőtt arra gondolunk, hogy a befizetett adónk legalább egy részéből eldönthessük, hogy mire fordítsuk, hiszen a várból nem lehet eldönteni, hogy mit egyenek a gyermekek az iskolában, hogy járjon a busz, vagy melyik utat kell felújítani”.

Emlékeztetett, az egyik legrettentőbb lépés az volt, hogy a kormány elvette a kórházakat és az iskolákat, melyek finanszírozását korábban az önkormányzat segítette. „Ezután elvették még a bevételeinket is, még a helyi iparűzési adó nagy részét is elvették. Ráadásul elvettek területeket is, a színházakat, az építésügyet, a közösségi közlekedés támogatását, a buszokat, HÉV-et. (…) Miközben például a budapestiek azt akarják, hogy a Ligetben ne legyen beépítés, ezt figyelmen kívül hagyják, a víz- és csatornázás adóját pedig többszörösére emelték. A kormány döntései miatt ezek mind-mind veszélybe kerültek” – sorolta a legégetőbb problémákat.

„Városaink kifosztása nem kormányzás! Meg fogjuk védeni az önkormányzatokat, hogy a lakóknak valódi beleszólása legyen a helyi ügyekbe!” – vetítette előre a főpolgármester-helyettes.

„Olyan kormányt fogunk alakítani, amely békésen segíti az önkormányzatokat, amely békésen, közösen építi a jövőt! Megadja az önrendelkezést az embereknek, hogy eldönthessék, hogy stadiont akarnak-e, vagy korszerű közlekedést, metrót, járműveket, tiszta köztereket, felújított utakat, jó iskolákat, és korszerű, mindig a szolgálatukra álló egészségügyet, amely előrébb való, mint a stadionépítés” - hangsúlyozta Horváth Csaba.

Elmondta, pártja szerint olyan kormányzat kell, ahol a kórházak és az iskolák helyzete fontosabb, mint a presztízsberuházásoké; amely az életminőség fejlődését támogatja, és nem „a haverok egy szűk körét”.

„Olyan kormányra van szükség, amely a tisztességes vállalkozókat támogatja és nem a haverok zsebét tömködi; amely a kölcsönös tisztelet és partneri munkamegosztás jegyében tiszteli az önkormányzatokat, és tiszteli a helyben élő emberek véleményét, és ennek jegyében kiszámítható pályát biztosít az önkormányzatoknak” – sorolta.

Zugló szocialista polgármestere elmondta, kerületében az elvonásokkal mintegy ötmilliárdos lyukat ütöttek a költségvetésen, ezért nem lesz pénz például útfelújításokra. „Ez a jelenlegi kormány hibája, akik nem segítettek az embereknek. Rosszabb a helyzete a településeknek, mint 1 évvel ezelőtt volt.

Ezért olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra, mert az önkormányzatok az emberek érdekében dolgoznak minden nap, hogy az életminőséget tartani, sőt fejleszteni is tudják” – húzta alá Horváth Csaba.