Vasárnapi zárva tartás: alkotmányjogi panasz a Kúria hamis érvre alapozott döntése ellen! Lukács Zoltán MSZP-alelnök személyesen adta be népszavazási kezdeményezését!

Vasárnapi zárva tartás: alkotmányjogi panasz a Kúria hamis érvre alapozott döntése ellen! Lukács Zoltán MSZP-alelnök személyesen adta be népszavazási kezdeményezését!
Személyesen nyújtottam be még júliusban a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezést. Ezért hamis a Kúriának az a jogi indoklása, amely a meghatalmazás útján történő kérdésbeadást jelölte meg a népszavazási kezdeményezés elutasításának indokaként. Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtok be az Alkotmánybírósághoz a Kúria döntése ellen.
A történtek előzménye röviden: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke július 5-én elutasította azt a kezdeményezést, amelyet meghatalmazottam útján adtam be. Az elutasítás indoka akkor az volt, hogy a kérdést még azelőtt nyújtottuk be, hogy a Kúria közzétette volna a korábbi, azonos tárgyú népszavazási kezdeményezéséről hozott elutasító döntését.
 
A népszavazásról szóló törvény szerint az elutasítást követően a kezdeményező 15 napon belül újra beadhatja a népszavazási kérdését, s ebben az esetben „az első benyújtás időpontját kell a kérdés benyújtása időpontjának tekinteni”. Ezzel a lehetőséggel élve, személyesen vittem be 2015. július 7-én az NVI-hez a népszavazási kezdeményezést, amit a Nemzeti Választási Bizottság július 20-án elutasított. Ezután került a kezdeményezés a Kúria elé.
 
A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a Kúria téves döntést hozott, amikor azért utasította el a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezésemet, mert az szerintük meghatalmazott közreműködésével lett beadva. Emiatt alkotmányjogi panaszt nyújtok be az Alkotmánybírósághoz. Bármi is lesz a döntés, az MSZP tovább küzd azért, hogy az emberek népszavazáson mondhassák el a véleményüket a káros és értelmetlen vasárnapi zárva tartásról.
 
Lukács Zoltán,
MSZP-alelnök, frakcióvezető-helyettes