mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 20. 15:44

Vasúti reformra, nem pedig reptér-felvásárlásra kellene költeni a kormánynak

Vasúti reformra, nem pedig reptér-felvásárlásra kellene költeni a kormánynak
A jövő évi választásokon az ellenzék összefogása kulcskérdés lehet, mondta el Varga László, az MSZP elnökhelyettese a keddi A nap híre című műsorban. Kifejtette még álláspontját a svédek NATO-csatlakozásáról, a nyugdíjemelésekről és a Budapest Airport állami felvásárlásáról is.

Varga László a műsor elején leszögezte, a jövő évi választásokon csak abban látja a lehetőséget a kormánypárt legyőzésében, ha összefog az ellenzék és közösen küzd a Fidesz ellen. Visszaemlékezve elmondta, minden választáson bevet minden lehetséges eszközt a Fidesz az ellenzék megbomlasztásáért, így tett korábban is, amikor szinte azonos nevű jelöltek indítottak az ellenzék politikusa ellen vagy amikor számos, teljesen ismeretlen párt tűnt fel, hatalmas pénzforrásokkal. Örömtelinek nevezte, hogy a 18. kerületi ügy ilyen formában nyilvánosságra került, hiszen így talán jobban elkerülhetők a jövőben ezek a próbálkozások. Ehhez azonban szükséges az is, hogy az ellenzék figyeljen és ne hagyja, hogy az ilyen választási csalások végbe menjenek. Az MSZP-nek saját jogsegély szolgálata van, így minden választási csalás gyanús cselekménnyel tisztában lehetnek mind a párt tagjai, mind a civilek is, tette hozzá Varga László.

A szocialista politikus szerint a párttámogatottságokon látszik, hogy megindult a Fidesz lemorzsolódása, egy jól együttműködő ellenzék pedig nagyon jó eredményt is elérhet 2024-ben. A kormánypárt pedig pontosan ennek az összefogásnak a megbomlasztásáért fog küzdeni, álcivil-jelöltekkel, kamupártokkal. Azonban nem csak megőrizni kell tudni az eddig megnyert kerületeket, hanem továbbiakat is el kell hódítani a kormánypárttól.

A műsor folyamán szóba került a svédek NATO-csatlakozásának kérdése is, melyet a jelek szerint a kormánypárti erők tovább fognak halogatni. A fideszes kormányzat célja az uniós források megszerzése egyfajta zsarolással, hiszen ezek a támogatások nagyon hiányoznak a magyar gazdaságból. Ha ezek megérkezhetnének, akkor nem kellene ennyire rossz körülmények között élni sokaknak, nem lenne EU-rekord infláció és gazdasági zuhanórepülés. Varga László kiemelte azonban, Svédország csatlakozása fontos lenne az összes NATO-tagországnak, hiszen egy katonailag nagyon erős országgal bővülne a szövetség.

A tomboló infláció ellenére mintegy 4 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak a nyugdíjasok. Az MSZP elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány olyan rendszert alakított ki, melyben a nyugdíjasok gyakorlatilag folyamatosan hiteleznek a költségvetésnek. Az infláció további alakulása pedig még mindig kérdéses, ennek függvényében pedig kiszámíthatatlan, milyen intézkedéseket fog még meghozni a kormány. A nyugdíjasokat alapvetően is sokkal erőteljesebben sújtja a drágulás, hiszen számos olyan élelmiszer ára emelkedik hatalmas mértékben, melyből jellemzően az idősek vásárolnak. Varga László emlékeztetett, nem az árak csökkennek, hanem az árak növekedésének üteme csökken, valamint a reálbérek értéke is drasztikusan zuhan, így a magyar társadalom legtöbb rétege komoly mindennapi nehézségekkel kénytelen szembenézni.

A szocialista politikus kiemelte, a nyugdíjak kifizetése nem egy szolgáltatás, mely miatt hálásnak kell lenni az államnak, hanem egy juttatás, mely minden kérdést kizáróan jár az időseknek egy ledolgozott életet követően. Az MSZP korábban is többször javasolt nyugdíjkorrekciót, azonban a kormány ezt nem hallotta meg, ez pedig azért is komoly gond, mivel hazánkban kirívóan alacsony nyugdíjak is vannak, valamint a nyugdíjszámítási rendszer sokáig nem volt megfelelő, ennek pedig sok kárvallottja van a mai napig.

A napokban látott napvilágot a hír, mely szerint a tűzoltók több mint 400 órát dolgoztak ingyen az évben, ezért perre fognak menni. Az MSZP elnökhelyettese elmondta, az állam számos területen nem becsüli meg alkalmazottait, ezek a szektorok pedig mára a határmesgyére szorultak, nagyon kevesen akarnak ilyen munkakörben elhelyezkedni. A tűzoltók munkája pedig mind fizikálisan, mind pedig pszichésen nagyon megterhelő, így például egy 65 éves tűzoltó biztosan nem tud úgy dolgozni, mint egy 30 vagy 40 éves társa. Az MSZP ezért már korábban is többször javasolta az életpályamodell megalkotását, azonban ezt a kormány nem hajtotta végre. A tűzoltók közel 90 százalékának pedig másodállása is van, sőt, vannak, akiknek három állást kell vállalniuk, hogy eltartsák családjukat, hiszen egy kezdő tűzoltó csupán 200 ezer forintot keres havonta.

A Budapest Airport állami megvásárlása kapcsán Varga László emlékeztetett, ez a térség legsikeresebb reptere a kategóriájában. Van benne fejlesztés, perspektíva, így egy piaci üzemeltető ellátja tökéletesen a feladatokat, nincs szükség állami beavatkozásra, arra pedig végképp nincs, hogy több mint 1500 milliárd forintért felvásárolja azt az állam. A szocialista politikus a közlekedés témájánál maradva hozzátette, a vasúti közlekedésben hatalmas fejlesztéseket lehetne végrehajtani ennek az összegnek a feléből is, gyakorlatilag a kötöttpályás közlekedés reformját jelentené, ha erre szánná az állam.

Kapcsolódó párttagok