Védelempolitikai fórum Párizsban

Az MSZP küldöttsége jelezte: a baloldali összefogás elkötelezett abban, hogy a jelenlegi torz tartalékos rendszer helyett tényleges önkéntességen alapuló tartalékos rendszert vezessen be.

Demeter Márta elnökségi tag és Gúr Roland európai parlamenti képviselőjelölt a hét elején részt vett az Európai Szocialisták Pártja (PES) párizsi védelempolitikai szemináriumán. A tagállamok képviselői a közös európai kül- és biztonságpolitika jövője mellett az aktuális nemzeti védelmi kérdésekről is tárgyaltak, és a február végi PES Kongresszus jóváhagyására váró kiáltvány biztonság- és védelempolitikai célkitűzéseit vitatták meg.

Fiatal politikusaink kétoldalú megbeszéléseket is folytattak a francia és a belga delegáció magas rangú képviselőivel, így többek közt a volt francia védelmi miniszterrel. A haderők önkéntes tartalékos rendszereinek működési tapasztalatairól és fejlesztési lehetőségeiről szólva egyértelművé tették, hogy a tavasszal felálló Mesterházy-kormány elkötelezett abban, hogy a jelenlegi torz és "kényszerített" tartalékos rendszer helyett tényleges önkéntességen alapuló tartalékos rendszert vezessen be.