2012. július 08. 07:38

Védjük meg a munkahelyeket a kormánytól!

Élénken emlékszem 2010 nyarára, amikor Orbán Viktor magabiztosan elővezette első akciótervét. Jóllehet, a szocialisták akkor is pontosan tudták, hogy a miniszterelnök képtelenségeket beszél, de Orbánból sütött a saját szavaiba vetett hit, ami nyilván magával ragadta híveit. Ezen a héten a kormányfő újabb akciótervvel állt elő, ám most a magabiztosság helyett a kétségbeesés uralta szavait. Iszonyatos kínok közepette több hetes megfeszített munkával igyekeztek a Fidesz vezetői összerakni valamit, ami a megszorítás közepette előrelépésként mutatható be. Ez a valami volna a munkahelyvédelmi akcióterv.

Nem mehetünk el szó nélkül már a megnevezés mellett sem. A Fidesz egymillió munkahelyet ígért 2020-ra, 300 ezret 2014-re. Ma ott tartunk, hogy a miniszterelnök maximális ambíciója a meglévő munkahelyek védelme. Ez természetesen fontos cél, de az új munkahelyek létrehozásától, pontosabban az új munkahelyek létrehozását ösztönző környezet megteremtésétől nagyon távol került az ország két év alatt.
 
Legyen világos mindenki előtt: ha munkahelyvédelemről beszélünk, akkor elsősorban magától a kormánytól kell a munkahelyeket megvédeni. A kormány volt az, amely 2011-ben járulékot emelt, a kormány vezeti be a tranzakciós adót, a kormány ostoba adópolitikája miatt van szükség a nyakatekert és drága bérkompenzációra. A kormány miatt csökkent szinte nullára a vállalkozások hitelezése, a kormány miatt kerülik el az országot a befektetők. Tehát a kormány miatt nincsenek új munkahelyek, a kormány miatt szorulnak védelemre a meglévő állások.
 
Ha a kormány igazán változtatni akarna, akkor egész gazdaság- és társadalompolitikáját kellene lecserélnie. Minden más csak maszatolás, a lényeg elkenése, mellébeszélés, a rossz gyakorlat fenntartása.
 
Szeretném világossá tenni azt is, hogy a Fidesz, mióta csak kormányra jutott, a mostani akciótervvel ellentétesen cselekszik. A kabinet pillanatnyilag úgy tesz, mintha a veszélyeztetett munkapiaci csoportok pártján állna. Ez azonban hazugság. Ugyanis ugyanez a kormány csökkentette ötödével a pályakezdők minimálbérét, ugyanez a kormány tette lehetővé, hogy az ország egyes régióiban alacsonyabb lehessen a minimálbér. Ez a kormány csökkentette a közmunkáért járó munkabért és ez a kormány szűkítette három hónapra a munkanélküliek pénzbeli ellátásnak időtartamát egy olyan országban, ahol a munkanélküliség átlagos időtartama másfél év. Hasonló helyzet a vállalkozóknak címzett változásokkal is. Nagyon helyes, hogy a kormány csökkenti a vállalkozások terheit - az egyik kezével. Csakhogy közben a másik kezével telefonadót és tranzakciós adót ver rájuk, a korábbiakban pedig emelte a járulékot és bérkompenzációra kényszerítette őket. Higgyék el, a kis- és középvállalkozások sajnos az akcióterv után is mínuszban lesznek 2010-hez képest.
 
Annál is inkább, mert a miniszterelnöki bejelentés kártyavár. Enyhén szólva kétséges, hogy a jegybank és az államkincstár megadóztatására, meg a költségvetési tartalék elköltésére bazírozó ötletelés kiállja-e majd a valóság próbáját.
 
Az MSZP teljesen másképp gondolkodik a munkahelyekről, mint a Fidesz. Több és jobb munkahelyekre van szüksége Magyarországnak. Arra kell törekednünk, hogy minél többen kapjanak lehetőséget a munkára, minél többek rendelkezzenek a munkához szükséges tudással, továbbá elsődleges cél, hogy a munkából meg is lehessen élni. Ennek így együtt van értelme. Mindebből vállalkozás- és befektetőbarát politika, erős oktatás és szakképzés, valamint tisztességes bérek és fair munkapiaci viszonyok, a munkavállalói jogok védelme következik. Nekünk ez a politikánk.
 
E logika alapján szorgalmazzuk a szakképzés megerősítését, ugyanis nem az a cél, hogy az alacsonyan képzettek alacsony bérért elfoglaltságot találjanak, hanem az, hogy a képzettségi szintet emelve jobb munkához juttassuk az embereket. Rendkívül fontos lenne összehangolni a felnőttképzést és a szakképzést, hogy a lehető legpontosabban koncentrálódjanak a felhasználható források.
 
Emellett, a kormánynak járulékcsökkentéssel is segítenie kellene a harminchárom legelmaradottabb kistérséget, melyek zöme Kelet-Magyarországon található. Hangsúlyozom: a kormány minimálbércsökkentést kínál Kelet-Magyarországnak, mi pedig járulékcsökkentést. Vagyis, a kormány ajánlata a még rosszabb megélhetés, a mi ajánlatunk viszont több munkahely, valamint a megélhetést lehetővé tevő fizetés. Pontosan ez köztünk a különbség.  Gazdasági fordulatra van szükség! Kiszámítható, korrekt, átgondolt politikára, amely támogatja a vállalkozókat: csakis ez támaszthatja fel a munkaerő-piacot. Ha lesz befektetés, akkor lesz munkahely és lesz forrás a tisztességes bérekre.
 
A Fidesz okozta bénultság után mozgásba kell hozni az országot. Erre dolgozzuk ki saját programunkat.