mszp.hu | Belföld | EP2014
2014. május 24. 18:00

Véget érő kampány

Bár hivatalosan még holnap is lehet szavazópolgárokat győzködni, az országgyűlésivel együtt immár harmadéve tartó országos MSZP-kampány szombaton a délutáni órákban véget ér. A szocialista párt aktivistái és uniós parlamentbe készülő képviselőjelöltjei a vasárnapi választás előtti napon is lejárták a lábukat.

Csepel

A vasműves városrészben ma is az MSZP az első számú párt. Ez a szocialisták szombat reggeli utcai jelenlétében is tetten érhető volt: a Csepeli Piac sarkán felállított piros standok mellett már akkor több tucat piros pólós aktivista „szórta” a Népszavát, amikor más pártok még csak szedelődzködtek kifelé.

Bár nem tisztünk más politikai szerveződések emberi erőforrásait zsűrizése, annyit azért megjegyeznénk: még az MSZP mellett a leglátványosabb jelentétet produkáló Jobbik se közelítette a mieink aktivitását, a jobban teljesít felirattal ellátott standnál meg talán a Gyurcsány- és Bajnai-párti aktivistákkal együtt voltak annyian, mint nálunk… A pisztácia kifogyott, a lehet más a politika nem is volt.

Elnézve az MSZP által a csepeli piacon is osztott kampányanyagok jelszavait („Biztonságot mindenkinek!”, „Biztonság Európában” stb.), majd összevetve a csepeli Fidesz által szombaton terjesztett szóróanyaggal (képünkön) könnyen megállapítható, ki az, aki valódi üzenetekkel, pozitív gondolatokkal fordul az emberek felé, és kik azok, akiknek csak szánalmas mocskolódásra és velejéig hazug gyűlöletkampányra futja.

Miután Csepel jelenleg még hatalomban lévő, ám áprilisban egyszer már leszerepelt fideszes vezetőinek 1, azaz egy darab gondolatuk sincs Csepelről, marad a gyűlöletkeltéssel kevert hazudozás, a csúsztatgatással megvariált összevisszamosás. Pedig „holnap megint el kell menni voksolni, és másodszor is ki kell mondani: a gyűlölet nem pálya” – mondta Orbán Viktor tegnapi szarvasi kampányzáróján. Mindezt megüzenhette volna csepeli helytartóinak is…

Mikor Szanyi Tibor EP-listavezető nyolc óra után néhány perccel befutott, a csepeli piac tisztelt vásárlóközönsége már tömött sorokban vizslatta a különböző zöldség-gyümölcs, valamint egyéb őstermelői portékát kínáló standokat. A pártstandok közül – szerénytelenség nélkül állíthatjuk – egyedül az MSZP-ét övezte hasonló érdeklődés.


Érd

Az érdi piacnál Tóbiás József Pest megyei elnök, Szűcs Gábor városi elnök és két kamerás kolléga várta Szanyi Tibort. Mint kiderült, a városi televíziótól jöttek, és alapvetően azt szerették volna megtudni az MSZP listavezetőjétől, hogy mit tippel a holnapi választásra.

Szanyi kapitány – ki tudja, talán a két kamera láttán felbuzdulva – rögtön két választ is adott. Egy egészen komolyat, és egy mondjuk úgy: félig komolyat. Kezdenénk a félig komollyal, amely valahogy úgy szólt, hogy a Magyarországon megszerezhető 21-ből 21 megszerzett mandátummal lenne maradéktalanul elégedett. A realitásokat is figyelembe véve Szanyi Tibor 5-6 uniós szintű képviselői hellyel számol.

XIII. kerület

De hát hol is zárhatta volna Szanyi Kapitány a kampányt, mint a hosszú évek óta alma materének számító, szocialista szempontból csak szuperlatívuszokban emlegethető 13. kerületben? Pláne, ha a holnapi nap nem csak az EP-választásról, hanem a gyerekekről is szól majd?

Mint a képek is mutatják, az MSZP listavezetője, bár fél lábbal már Brüsszelben érezheti magát, még mindig a hazánk legeurópaiabb kerületében érzi leginkább otthon magát. Mi, szocialisták ugyanakkor azt akarjuk, hogy Európa végre az ország minden pontján velünk és értünk legyen. Hogy Európa baloldali, Magyarország pedig európai legyen.