mszp.hu | Belföld
2020. december 28. 10:43

Véget kell vetni a fideszes munkavállaló-ellenes politikának – tisztességes megélhetést, most!

Véget kell vetni a fideszes munkavállaló-ellenes politikának – tisztességes megélhetést, most!
A kormány elkésett és szűkmarkú intézkedései miatt kirúgások, fizetéscsökkenések, cégcsődök indultak el, amelyek egyenes következménye, hogy a vártnál is nagyobb mértékben csökkent a magyar gazdaság teljesítménye.

Annak ellenére, hogy rengeteg ember megélhetése került veszélybe egyik napról a másikra, a dolgozók csak egy fideszesített, spórolós bértámogatási programot és a rabszolgatörvény újabb változatát kapták a kormánytól.

A Fidesz még a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is folytatja a munkavállaló-ellenes politikáját, mivel a dolgozókkal akarja megfizettetni a válságból való kilábalás árát. A kormány válságkezelés címén ugyanis csak annyit tett, hogy őrült pénzszórásba kezdett a hozzá közel álló vállalkozók között, miközben 300 ezer embernek nincs munkája, akik közül 150 ezren már semmilyen ellátást nem kapnak. A papíron a gazdaságvédelemre létrehozott alapból pedig a propagandától kezdve a sportig mindenre költenek, csak olyan célokra nem, amelyek a válságból való kilábalást segítenék elő.

A Fidesz a válságban is egy kiválasztott szűk elit érdekeit védi, miközben cserben hagyja a magyar családokat és a munkavállalókat.

Az MSZP azonban már a válság kezdete óta azt követeli a kormánytól, hogy biztosítsa az emberek megélhetését. Ezért akarjuk a 80%-os bértámogatás bevezetését! Az elbocsátás előtt álló munkavállalók bérének 80%-át állami támogatásként kell biztosítani 180 ezer forint nettó összegig, a munkavégzés megmaradásával 3-6 hónapra. Továbbá 100%-os táppénzt kell biztosítani mindenkinek, aki megfertőződik, vagy karanténba kerül azért, hogy ne kelljen dönteniük az anyagi biztonságuk és a saját vagy mások egészsége között.

Gondoskodni kell azokról, akik nehéz helyzetbe kerültek! Az MSZP ezért követeli, hogy az álláskeresési támogatást 9 hónapon át folyósítsák, amelynek nettó összege nem lehet alacsonyabb, mint 100 ezer forint.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés mindenkinek jár, ezért - szociáldemokrata pártként - az esélyegyenlőségért, a szociális biztonság megteremtéséért és a társadalmi igazságtalanságok megszüntetéséért harcol.

MSZP
Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese

Kapcsolódó párttagok