Népszava | Belföld | konferencia honvédség
2013. május 17. 15:41

Vegetál a honvédség

Vissza kell állítani a Magyar Honvédség tekintélyét, tisztességes bért és karriert kell biztosítani a katonáknak - a szocialista Szekeres Imre szerint ez a következő baloldali kormány feladata. A József Attila Alapítvány kuratóriumának elnöke egy tegnapi konferencián arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány idén a GDP 0,69 százalékára csökkenti a honvédelmi költségvetést, ami "igazi hungarikum a NATO-ban".

Ami történik, azt a Magyar Nemzetben közölt lejárató cikkel sem lehet elfedni - jelentette ki a Védelmet a hazának címmel megrendezett tegnapi konferencián a volt honvédelmi miniszter. Szekeres Imre hangsúlyozta, párbeszédet kívánnak folytatni a hozzáértőkkel arról, mit és hogyan kell tenni Magyarország biztonsága érdekében. A József Attila Alapítvány kuratóriumának elnöke úgy vélte, a politikusoknak nagy felelősségünk van abban, hogy a katonák tudásuk legjavát adva a lehető legjobb megoldásokat dolgozhassák ki a haza és a magyar emberek biztonsága érdekében. Ezért egyebek mellett vissza kell állítani a Magyar Honvédség tekintélyét, amelyet a Fidesz-kormány lerombolt. Tisztességes bért, karriert és szolgálati nyugdíjat kell biztosítani az állománynak, hiszen a katonák azok, "akik életükkel is szolgálják mindannyiunk biztonságát" - fogalmazott.Sajnos ma nem léteznek olyan tervezetek, amelyek a haderő fejlesztését, működését szolgálják - jelentette ki a volt honvédelmi miniszter, aki biztos abban, hogy kormányra kerülve a baloldal mindezeket orvosolni fogja. Beszélt arról, hogy bár Magyarország két olyan szövetségnek is a tagja, amely minden körülmények között garantálja a biztonságot, a magyar hadseregnek is vannak teendői. Ráadásul Szekeres szerint ma a Magyar Honvédség, inkább hasonlít a vatikáni gárdára, mint arra a haderőre, amire az országnak szüksége van. Az ellenzéki politikus azt hangsúlyozta, hogy az 1990-tól, 2010-ig hivatalban lévő kormányok irányításával hol jobban, hol rosszabbul, de haladt a honvédség átalakítása. Az elmúlt három évben azonban felesleges fejlesztésekre költötték az ágazatnak juttatott amúgy is kevés pénzt. Harckocsikat, páncélozott szállító harcjárműveket, önjáró tarackokat akartak beszerezni, ami a XXI. században már idejétmúlt.

Az Orbán-kormány a rendszerváltás óta először a honvédelmi költségvetést a GDP 1 százaléka alá csökkentette - fejtette ki Szekeres hozzátéve, hogy idén 0,69 százalék jut ennek a területnek, ami "hungarikum a NATO-ban". Erről nyilatkozza azt a Fidesz- kormány honvédelmi minisztere, hogy a NATO-ban csak az USA és Magyarország teljesíti a feltételeket. A politikus úgy véli, vegetálásra van ítélve a honvédség, sajtóhírek szerint üzemanyag és egyéb készletek hiányában a kiképzések és gyakorlatok a helyőrségekben, a laktanyákban folynak, és még a belső hőmérsékletet is külön utasításban szabályozza a vezérkar főnöke. Mindez egyértelműen arra utal, hogy a jelenlegi haderőt az Orbán-kormány hosszabb távon nem kívánja fenntartani.

Gyarmati István nagykövet arra figyelmeztette a konferencia résztvevőit, hogy ma már a hagyományos védelem kevés, gyors reagálásra kell felkészülni és bizonyos veszélyekkel meg kell tanulni együtt élni.

Bali József korábbi szakállamtitkár, nyugállományú vezérőrnagy szerint ma inkább álom, mint valóság Magyarországon a katonai stratégia. Bár 2000-ben, húsz évvel a rendszerváltás után elfogadták a honvédség működésének hosszabb távú tervét, az Orbán-kormány ezt semmibe veszi. Újat készített, amiben azonban egyebek mellett nem határozzák meg, melyek a legfontosabb célok, pedig különösen, amikor nincs elég pénz fenntartásra, fejlesztésre, fontos rangsort állítani.

Madarász Károly nyugállományú altábornagy egyebek közt arról beszélt, hogy a jelek szerint a hatalmi harcok áldozata lett a katonai titkosszolgálat.

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy a működésre fordított költségekről beszélt.A konferenciát a József Attila Alapítvány a Friedrich Ebert Alapítvánnyal és a Táncsics Mihály Alapítvánnyal közösen szervezte.