mszp.hu | Belföld
2021. június 04. 13:37

Végigvisszük javaslatainkat!

Végigvisszük javaslatainkat!
Az MSZP végigviszi javaslatait a mindennapi megélhetésért küzdő emberek megsegítésére – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, a csepeli piac elől közvetített online sajtótájékoztatóján pénteken.

Az MSZP javaslata, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját öt százalékra csökkentsék és az összes többi élelmiszerét 18%-ra. A minimálbér adómentessé tételére és az alacsony jövedelmek adójának csökkentésére vonatkozó javaslatuk 2,3 millió embernek nyújtana azonnali segítséget és rögtön pénzhez juttatná a dolgozó embereket – mondta.

„2022-ben, ha nem hamarabb. Látjuk, hogy a ’133 bátor emberre’ nem számíthatunk; számítunk viszont a magyar választókra, azokra, akik kormányváltást és korszakváltást akarnak” – mondta.

„Különösen vérlázítónak” nevezte, hogy amikor a szocialista javaslatokat lesöprik az asztalról, még gúnyosan mosolyognak is a Parlamentben a fideszes képviselők, „akik folyamatosan kimentik a közpénzt különböző alapítványokba azért, hogy ők gazdagodjanak, az ő embereik kerüljenek jobb helyzetbe”.

„Tudjuk, hogy Orbán Viktor bérből és fizetésből élő ember, hiszen ő maga mondta ezt el egy rádióinterjúban” - mondta Komjáthi gunyorosan -, „ő ki tudja gazdálkodni a Karmelita menzájának áremelkedését, de ki tudják ezt a magyar nyugdíjasok?”

 „Már most ott tartunk, hogy a far-hátat is kieszi az infláció a nyugdíjasok pörköltjéből!” – figyelmeztetett.

Elmondta: a csepeli piac nem a legdrágább Budapesten, mégis „elképesztő” árakkal szembesültek: 2200 forint a zöldbab kilója, 1000 forint a zöldborsó, és a magyar almát sem lehet megvásárolni kilónként 500 forint alatt.

„Tisztán látható, hogy amit eddig az emberek a saját bőrükön éreztek, saját pénztárcájukon tapasztaltak, azt most már visszaigazolják a KSH számai is. (…) Az infláció elszabadult, (…) egyre nehezebb a megélhetés” - mondta.

Az emberek csak alapvető élelmiszerre költenek, a zöldségen és gyümölcsön spórolnak. Ezekből kevesebb jut a gyerekeknek és az időseknek épp akkor, amikor több vitamint kellene bevinni a szervezetbe.

Azt is „vérlázítónak” nevezte, hogy miközben a mindennapi megélhetést segítő szocialista javaslatokat rendre elutasítják a fideszesek, „nincs ez így, amikor a saját zsebükről van szó; amikor a saját alapítványaikat kell közpénzből kitömni”: 300%-os adókedvezményt nyújtanak a saját alapítványaiknak és azoknak a cégeknek, melyek ezekbe pénzt tesznek.

„A Magyar Szocialista Párt elhatározta, hogy végig fogja vinni a javaslatait” – hangsúlyozta Komjáthi. „Köszönjük, hogyha támogatnak minket” – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok