mszp.hu | Belföld | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. február 23. 18:26

Végleg eldőlt: a Fidesz nem támogatja a 100%-os táppénzt!

Végleg eldőlt: a Fidesz nem támogatja a 100%-os táppénzt!
Mintegy 35 napirendi pontot tárgyal keddi maratoni ülésén a Magyar Országgyűlés Népjóléti bizottsága: mivel a fideszes képviselők több ülésre sem jöttek el, feltorlódtak a megtárgyalnivalók. Az ülés szünetében jelentkezett be élőben a Parlamentből rögtönzött online sajtótájékoztató keretében Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság MSZP-s elnöke és Gurmai Zita, a párt országgyűlési képviselője. Elmondták, már az első 15 pont után is látszik, hogy a kormány minden MSZP-s javaslatot leszavaz, így a 100%-ról szóló táppénzt is.

„Három alkalommal próbáltuk mi, szocialisták, Tóth Bertalan személyében napirendre venni a 100%-os táppénzről szóló képviselői indítványt. (…) Nagyon sok olyan, egészségügyi és a szociális szférában dolgozó, aki bizonyítottan a koronavírussal fertőződött meg, igazi kálváriát kell, járjon, hogy hozzájuthasson a táppénzhez: csak nagyjából a negyedük kapja meg a 100%-os táppénzt. Éppen ezért sokan sérelmezik, hogy betegen, lázasan, fertőzően mennek be dolgozni, mert nem szeretnék elveszíteni a fizetésük nyújtotta anyagi biztonságot” – emlékeztetett Korózs Lajos. Elmondta, ahogy sok más javaslatukat, ezt is elkaszálta a keddi ülésen a Fidesz.

Ma két öngólt rúgott a Fidesz, az egyiket a Vállakozás-fejlesztési bizottságban, ahol a nők és férfiak egyenlő bérét szavazták le, mondta Gurmai Zita. Rámutatott, a Fidesz deklaráltan nem tekinti egyenrangú félnek a nőket, pedig a világjárvány alatt még sokkal nagyobb teher nehezedik a nőkre, mint eddig.

Kiemelte az apa szabadság irányelvét, amit a kormány szerinte már másfél évvel ezelőtt is elfogadhatott volna, „de még jövő év augusztusáig sem késő”. „A koronavírus-járvány alatt egyértelműen érzékelhető volt az, hogy azok, akik gyermeket vállaltak, nagyon komoly nehézségekbe ütköztek. Még Medgyessy Péter kormánya vezette be az ötnapos apa szabadságot, most a tanácsi irányelv tíz napról beszél, mi pedig természetesen négy hetet szeretnénk, mert úgy gondoljuk, hogy a kismamák ezt megérdemelnék”.

Hangsúlyozta, a Fidesz-KDNP csak a plakátokon családbarát, hiszen a kormány minden hasonló kezdeményezést leszavaz, csak a gazdagoknak kedvez, „a babakötvény és a CSOK pedig olyan elképesztő módon megdrágították az ingatlanokat és az építkezést, hogy nagyon sokan egyre nyomorúságosabb helyzetbe kerülnek”.