Végre a Fidesz is belátta: alkotmányellenes az előregisztráció

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője büszkén jelentette ki, hogy nem csak 2014-ben, de azt követően sem lesz választási regisztráció, mivel pártja alkotmánymódosítást terjeszt majd be az Országgyűlés elé - az Alkotmánybíróság előregisztrációt megsemmisítő döntésének megfelelően.

Jól jelzi a Fidesz-KDNP kormányzásának szellemiségét, hogy már azt teljesítménynek tekintik, hogy egyáltalán figyelembe veszik az Alkotmánybíróság döntését. Az sem utolsó szempont, hogy a társadalom 80 százalékának elutasítása és az Ab döntése után a Fidesz nagy nehezen beismerte, hogy végleg elbukott az ötlete, és bármennyire is szeretnék, később sem lehet bevezetni.

Azonban a felelős jogalkotás továbbra is elmarad. Se Magyarország, se a civil és szakértő közösségek, se a parlamenti ellenzék javaslatai nem érdeklik a kormányt. A választási eljárási törvénykezés továbbra is titokban és átláthatatlanul zajlik a Fidesz műhelyeiben.

Ezzel egyszer már megjárták. Azt várjuk a Fidesz vezetőitől, hogy ne elszigetelten fogalmazzanak új választási eljárási törvényt, hanem kezdjenek széleskörű szakmai párbeszédet a hazai választójogi rendszerről.

Csak így biztosítható, hogy valódi, konszenzusra épülő, megalapozott választási eljárási törvény születhessen Magyarországon. Így bizonyíthatják, hogy valóban megértették az Alkotmánybíróság döntését.

Molnár Zsolt,
országgyűlési képviselő,
az MSZP budapesti elnöke