Külföld | Koszovó EU bővítés Szerbia
2014. január 16. 10:06

Végre kell hajtani a Belgrád és Pristina közötti megállapodásokat!

A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásától, a már tető alá hozott megállapodások végrehajtásától nagyban függ Szerbia és Koszovó európai uniós közeledésének üteme - hangsúlyozta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a Nyugat-Balkánról rendezett kedd esti plenáris vitában.

"Szerbia néhány napon belül megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat, Koszovó pedig a társulási megállapodás tavaszi lezárására készül. Az "európai jövő" látótávolságba került Belgrád és Pristina számára. Ez nem kis részben az Európai Unió közvetítésével zajló párbeszéd eredménye".
 
"Arra van szükség, hogy a már tető alá hozott egyezségek ne maradjanak papíron, hanem valóban változást hozzanak a határ két oldalán lakók életében".
 
"A tárgyaláskezdéssel Szerbia fokozott "megfigyelés" alá kerül, az első naptól fogva bizonyítania kell, hogy erőfeszítéseket tesz a demokratikus értékek és az alapvető jogok tiszteletben tartása, a független igazságszolgáltatás biztosítása terén, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcban".
 
"Belgrád érdeke, hogy fenntarthassa vízummentességét, amelyet egy újabb szerb migrációs hullám könnyen veszélybe sodorhat. Fontos, hogy a vízummentesség ne kerüljön veszélybe, hiszen fontos motiváció az uniós csatlakozás iránti elkötelezettség fenntartásában" - fejtette ki Göncz Kinga a plenáris vitában.