mszp.hu | Külföld | Ukrajna vízummentesség
2017. április 06. 14:46

Végre megszületett az EU-ukrán vízummentesség – további szolidaritást Ukrajnával

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén a képviselők nagy többséggel megerősítették az EU-ukrán vízummentességi megállapodást, amivel a végső akadály is elhárult az elől, hogy a korszerű, ún. biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok már az idén nyártól vízum nélkül léphessenek az Európai Unió területére.

A megállapodás jelentőségét méltatva Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő emlékeztetett rá: „Régi adósságát törleszti az EU az ukrán nép felé ezzel a lépéssel, amelynek egyébként mindig is az Európai Parlament volt a politikai élharcosa, a döntés eddigi késleltetésének okait inkább a tagállamok nehézkes egyeztetésében kell keresni. Fontos, egyszerre gyakorlati és jelképes előrelépés ez Ukrajna európai felzárkózásában, amit kicsit saját sikeremnek is érzek, hiszen az EU-Ukrán Parlamenti Társulási Bizottság alelnökeként, az európai Ukrajna ügyét támogató képviselőtársaimmal együtt, régóta szorgalmazzuk a lakossági kapcsolatok könnyítését. Ez persze nem egyoldalú gesztus, hanem az emberek számára leginkább érzékelhető – egyébként kölcsönösen előnyös - módja az EU elismerésének az ukránok szabadság, függetlenség és az európai demokratikus értékek iránti elkötelezettségéért. Ne felejtsük: Ukrajna az Unió egyik legfontosabb, európai jövőt építő partnere és szomszédja, amely maradéktalanul teljesítette a közösen kialakított vízumliberalizációs akciótervben foglalt feladatait. Az emberi, üzleti, turisztikai kapcsolatok könnyítésének kedvezményeit pedig az uniós állampolgárok éppúgy élvezhetik, mint az ukránok, közülük is leginkább a határ mentén élők, nem utolsó sorban a kárpátaljai magyarok.”

A társulási bizottságban végzett parlamenti munkája során gyűjtött személyes tapasztalatait felidézve a magyar képviselő szerint az ukránokkal való következetes európai szolidaritást indokolja, hogy mindez egy olyan átfogó bel- és igazságügyi reform, azon túl is az egész társadalmat átható történelmi átalakulás része, amelyet az ukránok immár három éve gyakorlatilag háborús körülmények között, a gátlástalan orosz agresszió katonai, politikai, gazdasági terhe alatt kell, hogy végrehajtsanak. Ezért szerinte a vízumkönnyítés sem maradhat elszigetelt gesztus: „politikai téren az EU-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajna békéjét és függetlenségét, követelni szuverenitása teljes helyreállítását, folytatva, ha kell, fokozva a szankciós nyomást Moszkvára”.

Annak kapcsán, hogy az ukrán vízummentességet a magyar kormány is támogatta, Szanyi Tibor leszögezte: „Hiteltelen és álszent az olyan EU-tagállami magatartás, amely megszavazza a vízumkönnyítést, miközben súlyosan árt az ukrán függetlenség ügyének azzal, hogy a szankciók megszüntetéséért ágál, Putyinnak udvarol, üzletel vele, kiszolgálja expanzív törekvéseit. Ukrajna kapcsán mi sem szabadulhatunk annak a február eleji budapesti sajtóértekezletnek a szégyenétől, ahol a vendége előtt meghunyászkodó Orbán szó nélkül hagyta, hogy az ukrán civil lakosság ellen elkövetett előző napi orosz vérengzést Putyin cinikusan letagadja, mintegy a felelősséget az áldozatra hárítva. Szolidaritás helyett árulás: Ukrajna és egész Európa ott ismét láthatta, hogy Orbántól mire számíthat.”