MTI
2011. július 13. 15:15

Veres János a krasznojarszki parlament elnökével tárgyalt

A Krasznojarszki terület parlamentjének elnöke, Alekszandr Ussz hétfőn fogadta Veres Jánost, a magyar országgyűlés képviselőjét, találkozójukon a terület és Magyarország közötti együttműködés lehetőségeit vizsgálták meg, perspektivikusnak nevezve egyebek között a mezőgazdaság és a kardiológia területét - adta hírül a parlament sajtószolgálata.

Alekszandr Ussz elmondta, hogy a Jenyiszej partján kardiológiai központ épült, működésében magyar orvosok is részt vehetnének, akik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a területen.

Veres János kifejtette: tárgyalópartnerével sikerült több területet is feltárni, amelyek kölcsönösen előnyös érintkezési pontok lehetnek. Feltétlenül szó lehet a magyar főiskolák és a Szibériai Szövetségi Egyetem közötti kapcsolatfelvételről, és különös előnyökkel kecsegtet a mezőgazdaság területén való együttműködés.

A magyar képviselő hangsúlyozta, hogy a két ország ma jó kapcsolatokat tart fenn a kölcsönös tisztelet alapján. Magyarország az energiahordozók javát Oroszországból kapja. Emellett Magyarország orosz innovációs technológiákat is alkalmazhatna. Az együttműködésnek tehát nagy perspektívái vannak.

Veres János felidézte: húsz éve a Globus konzerv és a Jonatán alma volt az akkori Szovjetunióban a két legismertebb magyar termék, de bizonyos benne - fogalmazott -, hogy Magyarország tud olyan új termékeket szállítani, amelyeket a mai ifjaknak is érdemes  megismerniük.

A krasznojarszki parlament sajtószolgálatának közleménye szerint  Veres János további megbeszéléseket is folytatott, ezekről azonban még nem közöltek részleteket.