mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. május 27. 13:20

Vérlázító, hogy 28 milliárd forinttal fukarkodik a kormány a közszolgáltatási dolgozók bérrendezése ügyében!

Vérlázító, hogy 28 milliárd forinttal fukarkodik a kormány a közszolgáltatási dolgozók bérrendezése ügyében!
Már rég elmúlt az év eleje: a közszolgáltatási dolgozók jogosan várják, hogy ne filléreskedjen a kormány, hanem adja oda ezt az inflációt kompenzáló összeget.

Pofátlanság, hogy noha bőven lenne pénz a bérrendezésre, a kormány húzza az időt a törvényileg kötelező érdemi bértárgyalások megkezdéséig – hangsúlyozta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese csütörtök reggel a Spirit FM Aktuál című műsorának vendégeként.

„Az érdemi bértárgyalás azt jelenti, hogy a felek úgy ülnek le az asztalhoz, hogy számokkal érkeznek, és van felhatalmazása mind a két félnek arra, hogy tárgyaljon ezekről a számokról. A szakszervezetek részéről a felhatalmazás megvan, a számok megvannak, viszont a kormányzat egy sajátos pávatáncot jár, ugyanis elküldik Fónagy János, államtitkárt egy ilyen konzultációs fórumra felhatalmazás és számok nélkül” – mutatott rá Komjáthi Imre.

Kérdésre, hogy lehetne-e ebben az esetben a sztrájk eszközéhez nyúlni, emlékeztetett, vannak sikeres sztrájkok, például az ipari szektorban, de a közszolgáltatás több területén ilyenkor szükséges egy minimum szolgáltatás-egyeztetés, ami általában egy lassú és bonyolult folyamat, és emiatt nehéz megoldani a sztrájkot.

Elmondta, ennek ellenére nem nevezné eszköztelennek az érintett szakszervezeteket, hiszen a tüntetés és a nyilvánosság eszköze is a rendelkezésükre áll, de nagyon erős munkavállalói és szakszervezeti akarat kell, hogy érdemi nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra.

A közszolgáltatási dolgozók követelésének realitását értékelve az MSZP elnökhelyettese megerősítette, még a szorult gazdasági helyzetben is lenne erre fedezet. „Sok olyan költségvetési elem van, amit el lehetne halasztani, át lehetne rakni tovább, például ide, bérfejlesztésre: 28 milliárd forint lenne nagyjából egy 6%-os béremelés a közszolgáltatási szférában. Lenne pénz” – emelte ki az MSZP megoldási javaslatát.

„Egyébként, ami érthetetlen, hogy azt tudják a kormányzatban, hogy a béremelésnél a befizetett adók nőnek, az ÁFA (…) visszamegy az államnak, tehát gyakorlatilag az állam ebből visszakapna. Érthetetlen ez a hozzáállás, hogy az egyik oldalon 0%-os béremelés, a másik oldalon meg látjuk, hogy olyan költségvetési tételek vannak, amik sokszor vérlázítóak” – jegyezte meg végezetül a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok