Vessenek gátat a gázszolgáltatók visszaélésszerű követeléseinek!

Vessenek gátat a gázszolgáltatók visszaélésszerű követeléseinek!
Óriási felháborodást okoztak a Tigáz Zrt. által postázott fizetési felszólítások, amikben több hónappal korábbi, késedelmesen befizetett számlák után követelnek számlánként 12 ezer 368 forint behajtási költségátalányt. A gázszolgáltató felháborító követelése miatt képviselőinkhez is rengeteg megkeresés érkezett.

Nyilvánvalóan visszaélésszerű egy évre visszamenőleg fogyasztónként akár több tízezer forintos követelést támasztani úgy, hogy a szolgáltató a havonta megküldött számlalevelekben soha nem jelezte a behajtási költségátalányra vonatkozó igényét. A törvény szerint behajtási költségátalány csak vállalkozásoktól követelhető, ennek ellenére a lakossági ügyfeleknek is küldtek ilyen fizetési felszólítást. Azt javasoljuk, hogy az érintett lakossági ügyfelek mindenképpen éljenek panasszal a szolgáltató ügyfélszolgálatain!
 
Többek között a jogi szabályozás hiányossága bátoríthatta a gázszolgáltatót a példátlan pénzbehajtási akció lefolytatására, a kormány ugyanis a törvényi felhatalmazás ellenére sem szabályozta kellő részletességgel a gázszámlák késedelmes befizetésének jogkövetkezményeit.
 
Ezért levélben kértem a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, valamint a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjét a gázszolgáltató eljárásának kivizsgálására és a fogyasztók érdekeinek megvédésére. Továbbá az ügyben írásbeli kérdéssel fordultam az energiapolitikáért és fogyasztóvédelemért is felelős Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez.
 
Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes

Kapcsolódó párttagok