mszp.hu | nemzetiségi választások közlemény
2014. szeptember 18. 17:04

Veszélyben a nemzetiségi választások tisztasága

Felhívjuk a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy számolja újra az ÉKE szervezetre leadott ajánlásokat, különben megkérdőjeleződik a választások tisztasága, legitimitása!

Komolyan veszélyezteti az októberi nemzetiségi önkormányzati választások tisztaságát a NVI eljárása, amellyel ki akarja zárni az ÉKE – MSZP Roma Tagozat szövetséget.

Az ÉKE – MSZP Roma Tagozat szövetsége a fideszes Lungo Drom egyedüli komoly kihívójaként 1774 ajánlást gyűjtött össze az országos listához. Ezek csaknem felét azonban érvénytelennek minősítette a NVI, arra hivatkozva, hogy az ajánlók egy része nem szerepel a választási regisztrációs névjegyzékben.

Az ÉKE a törvényben meghatározott módon azonnal a Kúriához fordult fellebbezéssel, ugyanakkor a NVI-től ígéretet kapott az ajánlások újraszámolására.  

Az esetleges manipuláció kiderülésétől tartva azonban ma már sem a Kúria, sem a NVI nem hajlandó újraszámolni az ajánlásokat. Felszólítjuk a Nemzeti Választási Irodát, hogy a választások tisztaságának megőrzése érdekében számolja újra az ÉKE-re leadott ajánlásokat, különben a választások tisztasága, végső soron legitimitása kerül veszélybe!

MSZP Roma Tagozat