2011. november 14. 17:18

Veszélyben a szakképzésnél a gyakorlati képzés finanszírozása

A kormány szakképzést átalakító intézkedéscsomagjának eredményeként radikálisan csökkennek a munkavállalók munkaerő-piaci esélyei, nehezebben ellenőrizhető a közpénzek elköltése, és senki sem tudja, mi alapján számították ki, miért 440 ezer forint egy főre/év az alapnormatíva. Ismét egyeztetés nélkül alkottak meg egy tervezetet az NGM ”szakértői”.

Jelenleg másfélszeres a gépipari szakmákban a gyakorlati képzésre fordított összeg. Mivel ezt a kormány január elején akarja bevezetni, azaz a képzés közepén csökkentik a normatívákat, veszélybe kerül a képzés finanszírozása. Ezt eddig a közoktatási törvény nem engedte meg, de az Orbán-kormány ismét ”mindenhatóként” teszi tönkre a szakképzést.

A következő időszakban adó formájában kívánják a szakképzési hozzájárulást kivetni. Viszont nem közvetlenül a képző helyhez juttatják, hanem a központi kalapba, onnét pedig visszaosztással a nemzetgazdasági miniszter osztja el a befolyó pénzeket. Korábban a miniszter tanácsadó testülete tett javaslatot, most ezen is változtatnak, átláthatatlanná téve a rendszert.

Háttérbe szorul a felnőttképzés, megszűnik a cégeknek a saját dolgozók terhére elszámolható szakképzési hozzájárulás lehetősége. Ez akár több tízezer munkavállalót érinthet, így megszűnnek az informatikai, nyelvi képzések, ezáltal jelentősen romlanak a munkavállalók munkaerő-piaci feltételei.

Az MSZP követeli az érintettekkel való széles körű egyeztetést, mert kétséges, hogy a vállalkozók terheit tovább lehet növelni ezen a területen, márpedig az kifejezetten hátrányos, hogy saját dolgozók képzésére nem fordíthatnak átképzési támogatást, ami munkahelyvesztéshez is vezethet.

Sós Tamás,
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja,
országgyűlési képviselő