Veszélyben a választások tisztasága!

Az ötpárti, kormányváltó szövetség a nemrég nyilvánosságra került új bizonyítékok fényében felszólítja a választások lebonyolításáért felelős szerveket, hogy haladéktalanul vizsgálják meg a leadott ajánlási íveket, mert a megalapozott gyanú szerint kamupártok jelöltjei másolt adatokkal szereztek jogot az indulásra.

Ezekkel a személyes adatokkal az érintett pártok visszaéltek, ami jól mutatja, hogy az ajánlásgyűjtés fideszes rendszere nem a demokratikus versenynek, hanem a választók kihasználásának és megtévesztésének kedvez. Kijelenthető, hogy Magyarországon veszélybe került a választások tisztasága – ez pedig a mindenkori kormány felelőssége.

Tegnap bejárta az internetet az a felvétel, amelyen a Magyarországi Cigány Párt (MCP) egykori aktivistája számol be öt konkrét párt csalási módszereiről az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatban. Ez a bizonyíték is alátámasztja azt a többször megfogalmazott gyanút, hogy az új rendszer ezer sebből vérzik, a hibák ráadásul a Fidesz hatalmon maradásának kedveznek.

A kormánypárti befolyás alatt álló állami szervek és a rendőrség eddig minden alkalommal elutasították a gyanú kivizsgálására vonatkozó kéréseket, mondván, nem az ő dolguk vizsgálni, hogy egy-egy íven melyik aláírás hiteles és melyik nem, csupán formai feltételek meglétét tudják ellenőrizni. Ez cinikus és elfogadhatatlan érvelés: a zavaros helyzet legnagyobb haszonélvezője ugyanis épp a kormánypárt, amely olyan választási szabályokat erőltetett Magyarországra, amelyek a kormányváltást akaró szavazatokat megosztják, kioltják.

A csalásra ösztönző rossz szabályozás segítette a kamupártok megjelenését: ennek és nem az Orbán-rezsim alatt virágzó demokráciának köszönhető az, hogy ismeretlen múltú és szándékú pártok neveitől lett minden korábbinál hosszabb a szavazólap.

A szabad és tisztességes választások feltételeinek biztosítása a mindenkori kormány felelőssége. Ha az Orbán-kormány nem követ el mindent az ajánlásgyűjtési anomáliák kivizsgálásáért, azzal indirekt módon elismeri: a választások befolyásolásában működik közre.

MSZP-DK-Együtt-PM-MLP