2011. március 08. 12:59

Veszélyben az uniós állattenyésztés jövője

Egyre komolyabb zavarokat okoz a magyarországi és általában az uniós állattenyésztési ágazatban, hogy a gazdák fehérjetakarmány-behozatalra szorulnak, kiszolgáltatottá váltak a takarmányárak heves világpiaci ingadozásának.

A magyarországi sertéstartók egy része már úgy döntött, hogy felhagy a gazdálkodással, és megkezdték a tenyészállataik levágását. A probléma sürgős intézkedést igényel. Enyhítenünk kell az állati fehérjék takarmányozási célú használatára vonatkozó tilalmat a sertés és baromfi esetében, illetve uniós szintű támogatási programokkal kellene ösztönöznünk a fehérjenövények termelését - mondta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának tagja, az EP plenáris ülésén, az EU fehérje-hiányával foglalkozó jelentés vitájában.

Tabajdi Csaba, aki a szocialisták témafelelőseként és a Környezetvédelmi Bizottság véleményének előadójaként számos módosító indítványt készített a jelentéshez, kifejtette: az Európában tapasztalható fehérjehiányt a növénytermesztési támogatási rendszer átalakítása önmagában nem fogja tudni megoldani. A világpiaci árak, és az Európában jellemző termőhelyi adottságok miatt a gazdáknak sokkal jobban megéri búzát, vagy kukoricát termelni, mint szóját illetve fehérjenövényeket. Magyarországon egy átlagos gazdaság búza- vagy kukoricatermeléssel hektáronként akár 200.000 forintos profitot is elérhet, míg a fehérjenövények termelésén haszon érdemben nem képződik.

A jelenlegi növénytermesztési támogatásokat gyökeresen át kellene alakítani ahhoz, hogy az európai szója- és fehérjenövény termelés fellendüljön. Ehhez viszont nem áll rendelkezésre elég uniós költségvetési forrás. Az európai állattenyésztés kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében minden lehetséges fehérjeforrást igénybe kell vennünk. Felül kell vizsgálni a sertés és a baromfi - vagyis a nem kérődzők - esetében az állati fehérjeforrások etetésére vonatkozó korlátozások azonnali feloldásának lehetőségét is. A 2000-es évek elején jelentkező járványok óta ugyanis nagyon sokat fejlődött az állategészségügy, a fejlettebb nyomon követési eljárásoknak köszönhetően pedig kizárható a fajtán belüli fehérje felhasználás. Körültekintő intézkedésekkel megakadályozható az újabb járványok kitörése" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A szocialista delegációvezető kifejtette, hogy a gabonaárak, illetve a takarmányárak történelmi csúcsokat döntenek, Magyarországon a jelenlegi 2,6 milliós sertésállomány év végére várhatóan egymillióval fog csökkenni. A kis- és középméretű gazdaságok nem tudnak versenyképesen termelni a növekvő költségek mellet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az Orbán kormány időközben megszűntette a hízósertésekre adott gyógyszertámogatást. A helyzet azonnali megoldást igényel, az ágazat Magyarországon az utolsó előtti óráját éli. Az állattenyésztési ágazatnak sürgős segítséget kell kapnia a magyar kormánytól és az uniós intézményektől - fogalmazott Tabajdi Csaba.