2012. május 24. 11:46

Veszélyesen lefelé tartó spirálban a magyar gazdaság

Felpörgött az infláció, emelkednek a kamatok, gyengül a forint, a jogszabályi környezet kiszámíthatatlan a folyamatosan visszamenőleges hatállyal hozott törvények miatt. A reálbérek csökkennek, a lakossági fogyasztás zuhan, a munkanélküliség nő, egyszóval a gazdaság rosszabb állapotban van, mint két évvel ezelőtt volt.

Sokkal rosszabb állapotban van jelenleg a gazdaság, mint 2010. áprilisában volt - mondta érdeklődésünkre Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Ugyanakkor nehéz elkülöníteni, hogy mennyiben "hibásak" ezért a nemzetközi körülmények és az itthoni történések. A 2008-as világválságot óriási visszaesés követte, de 2009 végére, 2010 elejére kezdtek rendbejönni a gazdaságok, aminek hatására elég nagy optimizmus lett úrrá a legtöbb országban. Ebbe a kilábalási folyamatba vágott bele az első görög szélvihar. Akkoriban az volt az általános vélemény, hogy az államok államosításssal próbálták kiküszöbölni a válság hatását, amennyiben átalakították a magánadósságot államadósságá. Ezt azonban nem minden ország viselte el, akadt olyan is, amelyik a krízisbe belerokkant, a magyar gazdaság azonban 2009 végén, 2010 elején egyértelműen a növekedni kezdett.

Hasonló véleményének adott hangott Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkár is, aki kijelentette: kormányváltáskor a magyar gazdaság túljutott a krízis mélypontján. Ha a Fidesz-kormány nem avatkozott volna be a folyamatokba, akkor most is nőne a gazdaság, csökkenne a munkanélküliség, emelkedne a reálkereset. A GDP viszont 2012 első negyedében óriásit zuhant, ezt már Vértes András emelte ki, az Eurostat kimutatása szerint 1,5 százalékot, a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH) viszont 0,7 százalékot. Bármelyiket nézzük, mindegyik jelentős visszaesés jelez - emelte ki Vértes András, hozzátéve: messze-messze nagyobb ez a hanyatlás annál, mint amit hivatalosan reméltek.

Az a baj, hogy a kormány a lehető legrosszabb gazdaságpolitikát választotta, ennek következménye, hogy leült a gazdaság, magyarázta Katona Tamás. A cégek közötti kapcsolatrendszert szétrombolták a visszamenőleges hatályú törvényhozással, az adókat pedig lényegesen megemelték. A szocialista kormány azt mondta, hogy járulékot kell csökkenteni, ennek módját meg is tervezték, aztán Orbánék bevezették az igazságtalan, egykulcsos személyi jövedelemadót, teljesen értelmetlenül. Láthatóan szétszakítják a társadalmat, a gazdagok még gazdagabbak lesznek, a szegények pedig szegényebbek. A volt pénzügyminisztériumi államtitkár szerint 2012 egészére 1-1,5 százalékos GDP-csökkenés várható, miközben a költségvetésben 0,5 százalékos növekedéssel számoltak. Elszaladt az infláció, a pénzromlás üteme 5-6 százalékra pörög fel, tehát lefelé menő spirálba került a magyar gazdaság.

Mindkét szakértő kiemelte, hogy nem javultak a munkanélküliségi adatok, a foglalkoztatás sem kedvezőbb. Különösen ha az üzleti szférát nézzük, tehát nem számítjuk a közfoglalkoztatást, amivel szépítik az adatokat. Vértes András kiemelte, az államháztartás hiánya tavaly felment volna 5,2 százalékra a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosítása nélkül.

A lakosság reálbére csökken, idén körülbelül annyival, mint amennyivel tavaly nőtt, tehát e tekintetben igazából nincs változás. A háztartások fogyasztása viszont két év alatt jelentősen visszaesik, ugyanis 2011-ben stagnált, idén viszont legalább 2,5 százalékos mérséklődés várható. A beruházások mintegy 10 százalékkal csökkentek. Minden mutató, így a lakosság és a vállalatok bizalmi indexe egyaránt sokkal kedvezőtlenebb, mint két évvel ezelőtt volt.

Katona Tamás szerint a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság. Mint mondta, a gazdaság nem tud úgy működni, ha egy vállalatvezető nemhogy azt nem tudja, mi vár rá holnap, de képletesen szólva azt sem tudja, hogy mi volt tegnap. Ezt eredményezi ugyanis, hogy folyamatosan visszamenőleges hatályú jogszabályokat alkotnak.

Füsi Piroska /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=553137#null