mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. augusztus 22. 14:09

Veszélyhelyzetre hivatkozva titkolják Orbánék amerikai útjának részleteit

Veszélyhelyzetre hivatkozva titkolják Orbánék amerikai útjának részleteit
Több mint tizenöt nappal ezelőtt, augusztus elején fordultam közérdekű adatigényléssel az illetékes minisztériumokhoz, hogy megtudjam Orbán Viktor fideszes pártelnök és delegációja legutóbbi amerikai útjának részleteit.

Már akkor jeleztem, hogy a nyilvánosságra került információk alapján egyértelműen pártpolitikai jellegű útról van szó és nem államügyekben történő egyeztetésekről, hiszen a Fidesz prominensei egy konzervatív konferenciára utaztak, az Egyesült Államok vezetőivel pedig - legalábbis a nyilvánosságra hozott tudósítások szerint - nem találkoztak, velük a hazánkat érintő ügyekben nem egyeztettek.

Ha viszont pártpolitikai programról van szó, amelyet az adófizető magyar állampolgárok finanszíroztak, akkor minimális elvárás, hogy legalább annak részleteivel és költségeivel a kormány tételesen elszámol. Közérdekű adatigénylésemben arról kértem a törvényeknek megfelelő tájékoztatást, hogy pontosan kik és milyen minőségben kísérték el Orbán Viktort az Egyesült Államokba, milyen forrásból fedezték a költségeket, vagy hogy milyen világos és egyértelmű közérdek indokolta a katonai szállítógépnek mondott kormányzati magángéppel történő utazást.

A kormány megvárta, amíg a törvényileg előírt 15 napos válaszadási határidő lejár, majd írásban azt közölték velem, hogy a választ csak 45 napon belül küldik majd meg, mert annak tizenöt napon belül történő teljesítése “veszélyeztetné a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátását.” Erre egyébként a jogi lehetőségük megvan, épp annak a törvénymódosításnak köszönhetően, amit a Fidesz passzírozott bele a hatályos rendelkezésekbe.

Lefordítom: addig húzzák az időt, ameddig lehetséges, hátha elfelejtjük a dolgot. De nem fogjuk. Az a minimum, hogy tételesen és részletesen elszámolnak a közpénzből finanszírozott politikai propaganda-turnéval. Ha ehhez 45 napra van szükségük, kivárjuk. Nehogy veszélyeztessük a közfeladatok ellátását.

Ujhelyi István
európai parlamenti képviselő
Budapest/Brüsszel - 2022.08.22.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21