mszp.hu | nyílt levél
2015. február 22. 11:08

Veszprém lehet az ország lelkiismerete

EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz (29.)

- Veszprém lehet az ország lelkiismerete; avagy négyezerhatszáz órával Orbán tusványosi beszéde után -

„A veszprémi választás kezdet, első lépés, ami nagy változásokat hozhat az egész ország életében” – ezt Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának elnöke mondta, amikor pár hete Veszprémben kampányolt a független jelölt, Kész Zoltán mellett. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a veszprémi választás hangja és tétje nemzetközi szintre is eljutott, mint, hogy Gianni Pittella az európai szocialista pártok vezetőinek mostani, madridi találkozóján is arról érdeklődött tőlem: mit lehet tudni Kész Zoltánról és aktuális esélyeiről.
 
A Fidesz egyértelműen kétségbe van esve a most vasárnapi választás miatt: egyszerre próbálja meg súlytalanná tenni a tétnélküliség hangsúlyozásával („nem számít a kétharmad”) és vet be emellett minden lehetséges eszközt: a Kubatov-legényeket vagy az uniós biztosok etikai kódexét egyszerű pártérdekek miatt szemtelenül megszegő Navracsics Tibort. Ne legyen félreértés, az egykori miniszterelnök-helyettes súlyosan megsérti az európai közösség szabályait azzal, hogy nyíltan egy párt érdekeiben kampányol. Mindegy milyen hatékonyan, ez egy olyan elvi kérdés, amely elvek védelmére – ezek szerint álszent módon - Navracsics alig néhány hete felesküdött. Tudható, hogy Jean-Claude Juncker sem nézi jó szemmel biztosának veszprémi korteskedését, de Martin Schulz parlamenti elnök is írásba adta Navracsics kapcsán: kiemelten fontos, hogy a biztosok minden etikai szabályt betartsanak.

Veszprém tétje és valódi üzenete jóval több egy egyszerű választásnál. Nem csupán az ellenzék teheti egyértelművé létezését és alternatíváját; nem csupán a kétharmad lebontása indulhat meg most vasárnap, de a mérsékelt, polgári oldal is határozott üzenetet küldhet Orbán Viktornak: „már nem a mi nevünkben cselekszel!” Hol máshol adhatna egyértelműbb állásfoglalást a konzervatív szavazók létező és egyre nagyobb elégedetlen tábora, mint egy, a jobboldal számára oly fontos körzetben.  Gianni Pittella azt mondta Veszprémben: „Magyarország nem érdemli meg, hogy válságban legyen; szüksége van a változásra”. Igaza van. Veszprém most meg tudja mutatni, hogy létezik másik Magyarország. Hogy nemcsak az ellenzéki oldalon vannak olyanok, akik azt mondják: Orbán és a Fidesz túl messzire ment. Ha úgy tetszik, most Veszprém lehet az ország lelkiismerete. 

Én továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő