Külföld | közlemény önkormányzatok
2013. november 20. 11:23

Vesztesek és nyertesek

"Nem vitás, hogy a kohéziós politika az Európai Unió legsikeresebb közös politikája. A kohéziós politika keretében Magyarországon az elmúlt három évben a közberuházások mintegy 97%-a valósult meg uniós forrásból. Az európai gazdasági és szociális válság hatására azonban gyengült az európai gazdasági, területi és társadalmi kohézió, nőtt a munkanélküliség, a régiók közti különbségek pedig soha nem látott mértékben emelkedtek. Magyarország hét régiójából hat hátrányos helyzetűnek számít. Kiemelten fontos volt ezért a magyar régiók, megyék és önkormányzatok érdekeinek érvényesítése a kohéziós politika reformja során. Az Európai Parlamentnek sikerült elérnie, hogy a tagállami kormányok gazdaságpolitikai hibái miatt az EP jóváhagyása nélkül ne vonhassanak el forrást az európai uniós, így a magyar régióktól sem." - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője írásbeli hozzászólásában a kohéziós politika reformja kapcsán rendezett vitához.

"Minden erőfeszítésünk ellenére máig félő, hogy a makrogazdasági feltételrendszer teljesíthetetlen elvárásai ellehetetlenítik az infrastrukturális fejlesztéseket, gátolják az új munkahelyek teremtését és hátráltatják a régiók felzárkózását. Ezért el kell utasítanunk azt a javaslatot, amely a régióknak nyújtott támogatást ahhoz a feltételhez kötné, hogy a tagállam betartja-e a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó előírásokat. Az Európai Unió nem büntetheti sem az önkormányzatokat, sem a vállalkozókat, a támogatások végfelhasználóit a tagállami kormányok olyan hibái miatt, amelyekre a felhasználóknak nincsen közvetlen ráhatása." - emelte ki Tabajdi Csaba.

A szocialista EP-képviselő hozzátette: "Annak érdekében, hogy a kohéziós politika beteljesíthesse valódi célját, a hátrányos helyzetű régiók európai átlaghoz való felzárkóztatását valamint az életszínvonal emelését, a rendelkezésre álló források növelésére és a felhasználási feltételek minél rugalmasabbá tételére van szükség. Fontos, hogy a régiós különbségek csökkentése érdekében 2014-et követően a tagállamoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a kis- és középvállalkozások támogatására, valamint az megújuló energiák és az energiahatékonyság növelésére. A jövőbeni magyar kormánynak fontos feladati lesznek e területen."