Észak Online
2012. június 15. 16:32

Vidékrombolás, Csöbörék 'zűrös ügyeivel'

Az MSZP szerint a miskolci fideszes parlamenti képviselők csak bólogatnak Orbánéknak. Az ígéretek sem teljesültek.

A kormány politikája a legnagyobb kárt a hátrányos helyzetű térségekben, így megyénkben okozta, ott, ahová a rendszerváltás súlyos munkaerő-piaci gondokat hozott, ahol sokkal alacsonyabb az átlagbér, mint az ország fejlettebb régióiban, ahol komoly szociális feszültségekkel kell megküzdeni minden nap, sokkal rosszabbul élnek az emberek, mint két évvel ezelőtt. A miskolci fideszes képviselők semmit sem teljesítettek kampányígéreteikből, nevükről csak az orbáni politikának szóló bólogatás és a „zűrös ügyek" jutnak az emberek eszébe. Minderről dr. Varga László országgyűlési képviselő, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt pénteken Miskolcon.

Mint elmondta, az Orbán-kormány kétéves teljesítményét értékelő csütörtöki parlamenti vitanap iránt a kabinet enyhén szólva is csak „mérsékelt érdeklődést" tanúsított, hiszen a miniszterelnök meg sem jelent a tanácskozáson, de a miniszterek közül is csupán Navracsics Tibor.

Pedig lett volna miről beszélniük. Beszélhettek volna például arról, hol van a beígért egymillió új munkahely időarányosan teljesített része (vagyis a nem létező 200 ezer új munkahely), arról, hol van a beígért 4-6 százalékos GDP-emelkedés (a legutóbbi KSH-adatok a GDP 1,5 százalékos csökkenését mutatják), arról, rend lett-e az országban két hét alatt (nem lett rend), vagy arról, hogyan csökkentették a vállalkozások terheit (nem csökkentették, nőtt a bürokrácia, a korrupció, nőttek az adók).

Dr. Varga László emlékeztetett: nemcsak ezek az ígéretek nem teljesültek, sok minden más sem. A Fidesz például azt mondta, új adórendszerükkel mindenki jól jár majd. Kiderült, egy szűk, tehetős réteg kivételével mindenki rosszabbul járt, elsősorban az adójóváírás megszüntetése miatt. A kiskeresetűek nem tudják igénybe venni családi adókedvezményt, azzal csak a nagyon jól kereső, több gyermeket nevelő emberek járnak jól.

Hiába mondták, hogy megőrzik a nyugdíjak reálértékét, megvédik a nyugdíjpénztári tagokat, nem ez történt: az alapvető fogyasztási cikkek ára jelentősen nőtt, nem úgy, mint a nyugdíj, a magán-nyugdíjmegtakarításokat pedig államosították, azaz egyszerűen elvették az emberektől. A pedagógusok anyagi helyzete minden ígérgetés ellenére romlott, a felsőoktatásban csökkentették az államilag finanszírozott képzési helyek számát (vagyis nagyon sokan ma már csak úgy tudnak tanulni, ha kifizetik a több százezer forintos tandíjat), s leszállították az általános tankötelezettségi korhatárt is, ami oda vezet, hogy így még több képzetlen fiatal jelenik majd meg a munkaerőpiacon.

A szocialista képviselő szerint a kormány politikája a legnagyobb kárt a hátrányos helyzetű térségekben, így megyénkben okozta. Nálunk, ahová a rendszerváltás súlyos munkaerő-piaci gondokat hozott, ahol sokkal alacsonyabb az átlagbér, mint az ország fejlettebb régióiban, ahol komoly szociális feszültségekkel kell megküzdeni minden nap, sokkal rosszabbul élnek az emberek, mint két évvel ezelőtt. „Orbánék elengedték a térségben élők kezét, nem foglalkoznak az itteniek bajaival. Éppen ezért döntött az MSZP úgy, hogy elkészíti a párt Kelet-Magyarország programját, s az abban foglalt felzárkóztatási cselekvéstervet meg is valósítja, ha kormányra kerül" – jelentette ki dr. Varga László.

A miskolci fideszes parlamenti képviselők teljesítményét értékelve a képviselő elmondta: képtelenek bármiféle lobbierő kifejtésére, csak „bólogatni tudnak a kormánynak a parlamentben", még akkor is, ha olyan intézkedésekről dönt a fideszes szavazógép, melyek a borsodi megyeszékhelynek, a miskolci embereknek komoly hátrányt okoznak. Említette a képviselők „zűrös ügyeit" is, például azt, hogy volt egy időszak, amikor Csöbör Katalin és dr. Zsiga Marcell törvénytelenül, duplán vették fel költségtérítésüket.

Csöbör Katalinnal kapcsolatban a Selyemréti Strandfürdő építkezésének leállását és a tervezett Raiffeisen bankos beruházás kudarcát emelte ki, dr. Zsiga Marcell esetében pedig arra emlékeztetett, hogy a képviselő, aki szerint 47 ezer forintból is meg lehet élni, a kampány során új rendőrőrsöket is ígért Miskolcnak. Ebből semmi sem lett, mint ahogyan a dr. Nagy Kálmán által ígérgetett milliárdos tapolcai beruházásokból, vagy a DAM 2010-es újraindításából sem, amiről viszont Sebestyén László beszélt nagy hévvel a választási kampányban.