Vigyázz Viktor, a kőbalta nagyobbat üt!

Vigyázz Viktor, a kőbalta nagyobbat üt!
Ha az innováció jelképe a newtoni alma, akkor az orbáni rezsim szimbóluma mindenképpen a kőbalta kell, hogy legyen.
A Fidesz ugyanis mindent visszaszorít, lenyom, betilt vagy megbüntet, ami egy kicsit is előremutató, amely lépést tart a technológia és így a világ fejlődésével. 
 
Van abban valami freudi, hogy az Európai Bizottság éppen aznap mutatta be az európai innovációs eredménytábláját és kimutatását, amikor Magyarországon az egyik innovatív szolgáltató (Uber) bejelentette, hogy a kormányzati szankciók miatt kivonul az országból. Magyarország ráadásul a hátsó mezőnyben foglal helyet az összehasonlításban, a kutatási és innovációs teljesítményben a tagállamok többsége jóval előttünk végzett. Annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés és az innovációba irányuló befektetés között közvetlen kapcsolat áll fenn, a magyar kormány vállaltan a középkori viszonyokat igyekszik fenntartani a Kárpát-medencében. Igaz ez akkor is, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – megpróbálva némi józan hangot becsempészni a kormányzati elmebajnokságba – azt mondja, hogy a magyar gazdaságnak minél több innovatív cégre van szüksége; hiszen maga Orbán Viktor jelentette be legutóbb Békéscsabán, hogy szerinte a jövő nem az innovációban és a start-up cégek támogatásában van. Már az is szerencse, hogy a „start-up” szót egyáltalán ki tudta mondani a miniszterelnök, hiszen – egy kiszivárgott, őszinte beszédnek köszönhetően- Kubatov pártigazgatótól régóta tudjuk, hogy a kormányfő nemrég még a különbséget sem ismerte a fax és az e-mail között.
 
Hogy a bukás előtt álló miniszterelnök vajon saját frusztrációinak leplezése vagy a görcsös hatalmi vágy (esetleg mindkettő) miatt építi le tudatosan a magyar társadalom szellemi immunrendszerét, még nem egyértelmű. A tudatosság viszont bizonyítható: a felsőoktatás elsorvasztása és kiéheztetése, a közoktatásban véghezvitt dúlás, a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a társadalomtudományok helyett az egyszerű szakképzésre helyezett túlzó hangsúly, az aktív fiatalság külföldre kényszerítése, a kutatás-fejlesztés mostohagyerekként való kezelése és minden innovatív kezdeményezés erőszakos megfojtása ugyanis egyfelé mutat. Szellemileg legyengült, akaratában és lehetőségeiben korlátozottabb társadalmat akar, mert szerinte egy ilyen tömegen könnyebb uralkodni; mert szerinte a magabiztos vezetői karakter így jobban érvényesül. De Orbán Viktor ismét csak téved. Az újabb, sokadik ipari forradalom kellős közepén nem lehet összeszerelő üzemet építeni a Nobel-díjas tudósok országából, a jövőnk nem a közmunkások, hanem az innovatív fejlesztők kezében van. És ezt a típusú fejlődést megállítani, mesterségesen elfojtani nem lehet. Orbán azt hiszi, hogy ha csak kőbalta van az emberek kezében, akkor tovább maradhat a bársonyszékében. Pedig bárkit el lehet kergetni a hatalomból, a kőbalta ráadásul még nagyobbat is üt, mint egy tablet. Miniszterelnök úr, ha esetleg azért nem értené ezt a hasonlatot, mert nem tudja, hogy utóbbi micsoda, úgy nézze meg az interneten, vagy kérje meg valamelyik asszisztensét, hogy mutassa meg azt a furcsa kütyüt a kezében.
 
863 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Századik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő