mszp.hu
2019. szeptember 24. 14:07

Világbotrány méretű fideszes ingatlanmutyi Újpesten

Feljelentést tesz az ellenzék Újpest legnagyobb, „világbotrány méretű” fideszes ingatlanmutyija ügyében - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Déri Tibor, az ellenzék közös polgármesterjelöltje, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Varju László, a DK országgyűlési képviselője.
A fideszes önkormányzat ugyanis áron alul, 500 millió forint plusz áfáért kijátszotta egy fideszes lobbinak az újpesti Ady Endre Művelődési Központ területét, miközben néhány száz méterre egy hasonló terület több mint duplájáért, 1200 millió forintért eladó. Az Ady területét pedig átminősítik.

„Ingatlanértékesítésben, ilyen értékben ilyen csalást még nem követett el senki sem, mint (...) itt a fideszes vezetésű önkormányzat” – mondta Varju.

Ehhez képest az egykori Újpesti Szülőotthon kertjének értékesítése, amit ugyanennek a fideszes körnek játszottak ki, eltörpül. Bár a fákat kivágták, ott legalább épül 66 lakás és 12 üzlet.

Hiába tiltakozott mindvégig az ellenzék közösen és pártonként, Wintermantel Zsolt jelenlegi polgármester előterjesztette az ügyletet, „a volt fideszes államtitkár” megvette a területet, a képviselőtestület pedig „ebben a balek”. De „tettestársak” a fideszes képviselők, akik megszavazták, és „a miniszterelnök engedélye nélkül, ahogy mondom, mindez nem következhetett volna be” – mondta Varju.

„Telek-átminősítéssel gyártottak pénzt valakinek” – tette hozzá.

A területen társasházat fognak építeni a művelődési ház helyett, amely az Újpest Színháznak is helyet ad. Az itt élőket, akik 21. századi városközpontot és közparkot kértek, teljesen figyelmen kívül hagyták.

„Az elmúlt kilenc év fideszes önkormányzati politikája mindenről szólt, csak az emberekről nem. (…) Fontos, hogy minél több újpesti megismerje az újpesti városvezetés valódi arcát” – mondta Déri Tibor, a Momentum újpesti elnöke, aki a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik polgármesterjelöltjeként indul a választáson.

Azt mondta: Wintermantelnek ás az általa vezetett „önkormányzati maffiának” fontosabbak voltak az ingatlanberuházók, a túlárazott látványberuházások és a térkőgyártók: kész volt kivágni és betonba önteni egy egész utcányi fát, kiszakítana két hektárnyi erdőt a Farkaserdőből egy íjászközpontra, és „és kész volt átjátszani Újpest legértékesebb ingatlanát.”

Azt ígérte: ha megválasztják, a beépítések politikája helyett emberközpontú, modern, zöld politikát visz majd. Nem herdálja el a köz vagyonát, és visszaadja a városrészt az itt élőknek.

Fekete-Győr András azt mondta: bármerre jár Magyarországon, a helyiek elmondják: az új létesítmények „jelentős részét bizony a helyi vezetők és földesurak ellopták. Ellopták tőlünk.”
De az iskolák, kórházak, kulturális intézmények formájában létező jövőt is ellopták.

„Nekünk az a szándékunk és az akaratunk, hogy ezt visszavegyük” – jelentette ki. A mostani feljelentést hűtlen kezelés megalapozott gyanújával teszik meg.

Felszólított minden ellenzéki polgármester- és képviselőjelöltet, hogy világítsák át az önkormányzatokat, és „paterolják ki azokat a fideszes üzletembereket, azokat a fideszes politikusokat, akik ellopják a jövőnket.”

„Paterolják ki, világítsák át és csináljanak végre egy átlátható, egy zöld és fenntartható városvezetést!” – szólított fel.