Külföld | női esélyegyenlőség
2013. november 29. 18:59

Világfórum a női politikusokért

November 27-től 29-ig ülésezett a Nők a parlamentben elnevezésű világfórum (WIP) az Európai Parlamentben, Brüsszelben. A nagyszabású nemzetközi rendezvényen közel 100 ország, több mint 550 meghívottja volt jelen. Dr. Gurmai Zita az Európai Parlament képviselőjeként vett részt az eseményen és a világfórum több tanácskozásának házigazdája is volt.

A mostani rendezvény az első olyan volt, amelyen a világ minden tájáról érkező politikusnők együtt gondolkodhattak a társadalomban betöltött szerepükről, feladatukról. A világfórum programja a klasszikus nemi szerepek témájától elmozdulva, főként a társadalmi kihívásokról, a béke és biztonság kérdéseiről szólt.


A háromnapos világfórumon a résztvevők megegyeztek abban, hogy fontos kiaknázni a női politikusok együttes erősségeit és képességeit, amelyekkel folyamatosan hozzá tudnak járulni a társadalmi haladáshoz. Gurmai Zita a világfórum több eseményén is házigazdaként köszöntötte a résztvevőket és hangsúlyozta a női képviselők globális összefogásának szükségességét, továbbá azt, hogy fontos láthatóvá tenni azt a munkát, amit képviselőként végeznek a női jogok megvédéséért.Gurmai Zita kiemelte, hogy minden női politikusnak tudatosítani kell politikustársaiban és önmagában is, hogy nem egyedül küzd a női jogokért és a nemek közti egyenlőtlenségek csökkentéséért. Csak együtt harcolva érhetik el, hogy végre mindenütt hozzáférjenek alapvető jogaikhoz. A cél eléréséhez pedig – amellett, hogy minden évben találkoznak – a jövőben létre kell hozni egy olyan hálózatot, ahol folyamatosan megvitathatják az aktuális kérdéseket és virtuálisan egyesíteni tudják a világ politikusnőit.

A világfórumon több magas rangú politikus – Nobel-díjasok, uniós biztosok – is részt vettek. Jelen volt többek között Portia Simpson-Miller, Jamaica miniszterelnöke, Tarja Halonen korábbi finn elnök, Johanna Siguroardottir Izland egykori miniszterelnöke és a Nobel-békedíjas Jody Williams is.