mszp.hu | Belföld
2020. február 01. 21:50

Világjárvány: Az MSZP kezdeményezi a Parlament Népjóléti Bizottságának sürgős összehívását

Világjárvány: Az MSZP kezdeményezi a Parlament Népjóléti Bizottságának sürgős összehívását
A WHO csütörtökön bejelentette immár világjárványnak minősíti a koronavírus egyre gyorsuló terjedését. Egyebek közt magyarországi helyzetről, a leselkedő veszélyek elleni védekezésről kérné a lakosság tájékoztatását az MSZP, így a jövő hétre indítványozza a Népjóléti Bizottság összehívását. Erről tartott sajtótájékoztatót a szocialista Korózs Lajos, a Népjóléti Bizottság elnöke, pénteken Budapesten.
„Több mint 20 országban regisztráltak fertőzött beteget, közel 10.000 fő megbetegedésről tudunk hivatalosan és 2%-os a halálozási ráta” – sorolta Korózs a riasztó statisztikai adatokat. Hozzátette, jelenleg a WHO szerint nincs hatékony eszköz a helyzet kezelésére, de minden segítséget megadnak az országok közötti együttműködés fokozására.

A szocialista politikus elmondta, már péntek reggel kereste az EMMI illetékes államtitkárát, ám külföldi útja miatt nem kapott megfelelő tájékoztatást az ügyben. „Szeretnék egy olyan időpontot a jövő hétre, amikor összehívhatom a Parlament Népjóléti Bizottságát. Arra kérem a tisztelt minisztériumot és azokat a hatósági szervezeteket, akiknek dolga ezzel az üggyel foglalkozni, hogy tájékoztassák a parlamenti bizottság tagjait, illetve a lakosságot, hiszen nekünk az a legfontosabb, hogy megvédjük a lakosságot a járvánnyal szemben.”
 
„Egyelőre pánikra nincs ok, aggodalomra azonban igen” – mondta Korózs Lajos. Példaként említette, hogy amíg Kínában öt nap alatt húznak fel egy 1000 fős kórházat, a kormánynak egy hétbe telt, hogy egyáltalán elkezdjen foglalkozni az üggyel. Aggasztó itthon a hiteles tájékoztatás hiánya is, miközben a cseh, osztrák és német minisztériumok honlapján ott áll feketén-fehéren, hogy kinek mi a dolga a koronavírus kapcsán.
 
„Egy héttel ezelőtt Prágában elrendelték a hőkamerás vizsgálatot, nálunk ennek nyoma nem volt napokon keresztül, tudomásom szerint most sincs. (…) Azt is kérdezném, hogy hogy áll a koronavírus kapcsán az illetékes hatóságok még az előző Saars és H1N1 alkalmával készült pandémiás tervének frissítése?”
 
A Népjóléti Bizottság elnöke szerint az ország vakcina-készleteinek feltöltöttségével is foglalkozni kell, mivel összecsúszott az influenzajárvány és a koronavírus-járvány terjedése: közel egy hét alatt duplázódik meg a fertőzöttek száma. „Nem kell fejszámolónak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogy ha egy héten belül nem tetőzik a járvány, akkor százezres nagyságrendű fertőzésekre lehet számítani a világban.”
 
Korózs szerint sok a megválaszolatlan kérdés, amire választ szeretnének kapni a jövő héten.”Várható-e a koronavírus-védőoltás kifejlesztése? Együttműködnek-e a kínai hatóságokkal a fertőzés megakadályozása érdekében? Mit tudnak tenni azok, akik attól tartanak, hogy megfertőződnek? Hova forduljanak? Milyen tájékoztatást kapnak a háziorvosok a vírus kapcsán?”
 
„Járványügyi vészhelyzet van és a mi parlamenti frakciónk és a Népjóléti Bizottság áll rendelkezésre és a segítségére az EMMI Minisztériumnak és a kormánynak is” – zárta szavait az MSZP-s Korózs Lajos.
 

Kapcsolódó párttagok