Világos választ várunk Orbán Viktortól!

Világos választ várunk Orbán Viktortól!
Alig négy nap múlva új időszámítás kezdődik az Európai Unióban: a brit népszavazás eredményétől függetlenül egy másik korszakra ébredünk a voksolás másnapján. Egy progresszív európai demokrata számára nem kérdés, hogy Nagy-Britannia uniós tagságának megtartása az egyetlen lehetséges döntés a populista politikai érdekek miatt kierőszakolt referendumon. Való igaz, hogy az Európai Unió mélységi átalakításra érett, de külső hatalmi szándékok mentén, meggondolatlanul szétbontani történelmi bűn. A szövetei roncsolás nélkül ugyanis nem szétszálazhatóak.

Az orosz érdekszféra által (is) finanszírozott francia szélsőjobb vezetője, Marine Le Pen legutóbb már azt szorgalmazta, hogy a Brexit mintájára más országokban, így például Franciaországban is mielőbb legyen elszakadási referendum. Az bizonyos, hogy ha a britek a szakítás mellett döntenek, az dominó-effektusként további, nacionalista hullámlovas kormányoknak ad majd hivatkozási alapot a hasonló lépéshez. Annak ellenére, hogy egy friss felmérés szerint a magyar választók jelentős többsége EU-párti és józan módon nem akarja, hogy Magyarország kilépjen az Unióból; adott esetben a feketeöves propaganda-kormány a rendelkezésére álló eszközökkel visszaélve akár kétségessé is tudna tenni egy magyar EU-referendumot. Orbánéknak ugyanis semmi sem drága, ezt jól látjuk a „saját lábon álló” rokonság és a csereszabatos strómankör közpénzzel való kitömésén, a versenytársak kíméletlen eltaposásán. Orbánék nem érdekeltek egy erősebb, szolidárisabb, mélyebben integrált – egyszóval: jobban működő – Európai Unióban, ezért bármikor készek lesznek szakításig hergelni a megtévesztett választókat. Mert, hogy szerintük az „EU-n kívül is van élet”, pedig valójában Magyarország jövője csakis az EU-ban képzelhető el.
 
Pár nap múlva a brit választók nemcsak az Egyesült Királyság, de valójában a teljes európai közösség jövőjéről is döntenek. Ezért itt az ideje, hogy Orbán Viktor kormányfő egyértelmű, világos és egyenes választ adjon arra, hogy ki akarja-e vezetni Magyarországot az európai közösségből, illetve szándékában áll-e az ország uniós tagságáról referendumot kiírni?
 
835 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kilencvenhatodik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.
 
dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21