2012. augusztus 30. 11:00

Vissza a jövőbe

Az elmúlt napokban a túlélésükért küzdő, végsőkig kivéreztetett kórházak betegei és dolgozói két hírrel szembesülhettek.

Félezer dolgozójától megválik a szabolcsi fekvőbeteg-ellátás szervezete, és Budapesten újra önálló kórházzá válik a Szent Margit Kórház. Mindkét döntés mögül hiányzik a szakmai racionalitás és a felelős gondolkodás.

Nyíregyházán az új fenntartó: az állam nem segít a súlyosan eladósodott intézetének. Helyette inkább leépít. Holott a megye a legrosszabbak egyike a foglalkoztatásban, és az emberek – az átlagosnál nagyobb megbetegedési mutatók miatt – az országos átlagnál jóval gyakrabban szorulnak egészségügyi ellátásra.

Budapesten feleslegesen önállósítják az óbudai Margit Kórházat. Egy akkora településen, mint a főváros, ennyi kórház ennyi telephelye nemcsak üzemgazdasági oldalról nézve képtelenség, de betegbiztonság szempontjából is indokolatlan kockázat a szétforgácsolt – így nem biztosítható – erőforrások miatt.

Amit tenni kellene, azt nem teszik. Pedig az állam – egyedüli tulajdonosként – megtehetné, amit kell. A Szent János Kórházat össze lehetne vonni a Semmelweis Egyetemhez tartozó Kútvölgyivel, az előbbi elavult és felújíthatatlan épületeit viszont fel kellene számolni. Újranyitás helyett el kellene búcsúzni a Szent Margit Kórháztól is. A két elavult, széttagolt intézmény helyett zöldmezős kórházként kellene valahol a város szélén megépíteni egy új, korszerű Észak-Budai Kórházat, ami ellátná Észak-Budát, a Dunakanyarban élők nagy részét, de a Megyeri híd miatt akár Dunakeszit és Fótot is.

A szerkezetátalakítás értelme a fekvőbeteg-ellátás koncentrálása, egyúttal az egynapos sebészetet, nappali kórházat is magába foglaló járóbeteg-ellátás erősítése lenne. Nem mellesleg: ennek az átalakításnak a nyereségére alapozza (finoman szólva is optimistán) a kormány a béremelés forrását. A Margit Kórház önállósítása a kimondott célokkal éppen ellentétes lépés, pazarlás és múltba való visszafordulás.

Mindez persze eddig sem számított, és a jelek szerint ezután sem számít. A Fidesz-retorika és a tettek – mint látható – köszönő viszonyban sincsenek egymással. A lényeg most éppen az, hogy Tarlós István megígérte és ki is harcolta a Margit Kórház visszaállítását. Kár, hogy a szabolcsiaknak nincs Tarlós Istvánjuk…

Kökény Mihály,
egykori egészségügyi miniszter