mszp.hu | Belföld | választás 2014 országjárás Pécs
2014. április 01. 01:24

Vissza a várost!

Pécs a baloldal egyik hagyományos fellegvára – volt 2010-ig, és egy héten belül megint az lesz. Mert az elképzelhetetlen, hogy a kormányváltó erők ne söpörjék ki Pécsről a kultúra városát is cserbenhagyó, az itt élőket is kilátástalan helyzetbe taszító Fideszt.

De miért épp Pécsett fértek volna el a jobboldali kormány leváltásának támogatói? Baranya megye székhelyén szinte magától értetődően fogadta teltnél is teltebb ház Mesterházy Attilát, valamint a kormányváltó erők helyi jelöltjeit. Persze számítottak erre a szervezők is, mert az Apáczai ÁMK nagyterme melletti előteret, sőt az egy szinttel lejjebb található tágas aulát is székekkel, valamint óriáskivetítőkkel látták el.

Ilyen városban akarunk élni? Ahonnan elmenekülnek a hallgatók? Ezt ígérték? Ezt érdemeljük? – kérdezték jogos indulattal a kormányváltó erők pécsi jelöltjei hétfői nagyrendezvényen. Szakács László és Tóth Bertalan együtt álltak a színpadon, és közösen számoltak el a Fidesz Péccsel művelt szomorújátékával.

Így ne tovább!

Megalázó felülvizsgálatra küldték azokat a bányában megrokkant embereket, akik felépítették városainkat. Európában egyedülálló módon elrendelték, hogy ha valaki többé nem képes dolgozni, arról nem kell gondoskodnia az államnak.

Az öregségi nyugdíjasokat nem küldték sehova, de nem is emelték a nyugdíjukat, mondván, nincs is infláció. Ugyanannyiba kerül a tej, a kenyér? – kérdezték a közönséget, amelyben ezúttal sem Szijjártó Péterek foglalhattak helyet, akik nem veszik észre, hogy túllépték a kétmilliós állami bérplafont, mert egy emberként mondtak nemet.

„Nem hiszem, hogy csak az én anyámmal történt meg, hogy miután kitolták a műtőből, még három órán keresztül nem kapott egy szobát, ahol lefeküdhetett volna” – elevenített fel Szakács egy esetet, amely nem Azerbajdzsánban, nem Afrikában, hanem az egyetemeiről és kórházairól híres Pécsett történt meg.

Ötezer új munkahelyet ígértek, ezzel szemben legalább ötezer ember vesztette el az állását. A munkanélküliek többsége pedig már külföldön keresi a kenyerét. Majdnem tízezer fiatallal kevesebb van Pécsett. Ezért zárnak be a vendéglátóhelyek, a kisboltok. Közbiztonság helyett félelmetes állapotok uralkodnak, adócsökkentés helyett pedig ingatlanadót vezettek be.

De hogyan tovább?

Szakács László és Tóth Bertalan választás utáni első három dolga a munkahelyteremtés, a munkahelyteremtés és a munkahelyteremtés lesz. Emellett adómentessé teszik az ingatlanokat, támogatni fogják az egyetemet, valamint a szakképzést, azok pedig, akik felépítették Pécset, minden korábban megszerzett jogukat vissza fogják kapni.

„Milyen Pál? Hoppál”

Nagy szeretettel fogadták a pécsiek a szülővárosába érkező, bányász felmenőkkel is bíró Mesterházy Attilát, aki többek között a kőfejtőben dolgozó nagyapjától tanulta meg, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. És jól tanulta meg: csak hétfőn hét különböző települést keresett fel, és ennél is több rendezvényen vett részt Baranya megyében, összesen pedig már közel 70 településnél jár.

Miért nem tudott élni a fideszes vezetés azzal a hatalmas tudásbázissal, amely itt rendelkezésre áll? Szegednek miért sikerült ugyanez? – utalt a szocialista Botka László által vezetett városban épülő szuperlézer-központra. „Miért nem lobbizott a haverjánál, Orbán Viktornál ez a milyen Pál? Hoppál?” – kérdezte Mesterházy, a közönség pedig értette a poént: ha a Fidesz-szóvivő nem a hazugságok papagájszerű ismételgetésével lett volna elfoglalva, talán maradt volna ideje a pécsiek emlékezetes képviseletére is.

Tiffán úr is borozgathat tovább, mert nem lesz dolga a pécsiekkel a következő években – üzent a városhoz semmilyen formában nem kötődő másik fideszesnek, aki az egyenesen.hu gyűjtése szerint nemcsak az álláshalmozásban jeleskedett, hanem például a földlenyúlásban is.

Még öt embert

Szakács László és Tóth Bertalan az elmúlt évek fideszes produkciója, illetve a saját teljesítménye alapján is joggal bízik a vasárnapi győzelmében. A győzelemhez azonban az kell, hogy mindenki elmenjen szavazni, aki kormányváltást akar. Ezért arra kértek minden jelenlévőt, hogy vasárnap, miután leadták szavazatukat, üssék fel a telefonkönyvüket, vegyék elő a mobiltelefonjukat, és bíztassák szavazásra még legalább öt olyan ismerősüket, akiről tudják, hogy változást szeretne. Mint mondták, ők is ezt fogják tenni, hogy vasárnap este már együtt ünnepelhessék a hagyományos baloldali értékek, vagyis a szabadság, a szolidaritás és az igazságosság győzelmét.