mszp.hu | Belföld
2020. október 07. 22:02

Vissza kell adni a magyaroknak, amit a kormány elvett a háztartásoktól!

Vissza kell adni a magyaroknak, amit a kormány elvett a háztartásoktól!
Az árak emelkedése már sok éve nagyobb, mint a béreké, az MSZP és ellenzéki szövetségesei szerint megálljt kell mondani az oligarcháknak egészen pontos szabályozással – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője és Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerda reggel az ATV Start című műsorában.

Örömteli, hogy az orvosok fizetésén három év alatt javít a kormány, ám ez a kicsiny, bár fontos részlet nem oldja meg az alapvető megélhetési problémákat, amikkel Magyarország küzd. „Mi is megszavaztuk az orvosok béremelését, de ehhez képest jött még egy módosító javaslata a törvényalkotó bizottságnak, amit az ülés megkezdését követő 45. percben vehettünk kézbe olyan pontokkal, hogy például 10 nap alatt 2 évre egy orvost el lehessen vezényelni otthonról” – mondta el Szakács László.

 „Az egészségügyi szakdolgozók ezzel a törvénnyel nem részesülnek ebben a fizetésemelésben: a Magyar Orvosi Kamara mindig felhívja a figyelmet, hogy a szakdolgozóknak is emelés kéne, erre már 10 éve várnak” – tette hozzá Lukács László György.

Nemcsak az egészségügyi dolgozók bérén, hanem a családokon is élősködik a fideszes kormány, ami kiderül például az MNB extraprofitjából is, hangsúlyozta Szakács. „Matolcsyéknál ott van a gyenge forinton nyert több mint 200 milliárd forint, nekünk meg marad az ezzel való árdrágulás. Ez marad a többségnek, hiszen, ha gyenge a forint, akkor minden drágul. Akik még jól járnak ezzel, azok a multik, akik euróban számolnak el, de forintban fizetnek ki”.

„Látjuk most az új terveket, amiket Nagy Márton, miniszterelnöki megbízott letett, csak ezekről nem beszél. Az emberek a rezsijüket nem tudják kifizetni! A mi rezsicsökkentési javaslatunk arról szól, hogy ne kapják drágábban a magyarok a rezsit, mint amennyibe az állami cégeknek kerül” – mondta a szocialista politikus megerősítve, hogy az MSZP a világpiaci árak tekintetében legfeljebb a mostani felének megfelelő kormányzati rezsiárakat javasol.

„Ezzel egyet lehet érteni. A családoknak az is segítene, hogy ha néhány alapvető élelmiszer Áfájával segítenénk őket, hiszen az európai szinten is legmagasabb ÁFA is nyomja őket” – emlékeztetett a Jobbik képviselője.

„Amikor egy hordó olaj ára 100 dollár volt, akkor 101 forintot fizettek a családok egy köbméter gázért, most, amikor egy hordó olaj ára 50 dollár alatt van, miért nem 50 forintot fizetnek? A magyar állam nem követi a tendenciákat, mindig 101 forintért veszik a magyarok köbméterenként a gázt, akkor is, ha csak 50 forintot fizet érte az állami cég, akkor is, ha csak 30-at, vagy 19-et. Rengeteg profit keletkezik, és ezt nem adják oda a családoknak” – panaszolta az MSZP országgyűlési képviselője, kiemelve, hogy mindezt úgy teszi a kormány, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak a bérek a rezsimutyihoz képest.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05