mszp.hu | Belföld
2022. június 22. 12:09

Vissza kell szerezni a piac bizalmát!

Vissza kell szerezni a piac bizalmát! – mondta Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke az ATV-ben kedden, rámutatva: Magyarország a bizalomvesztés miatt sokkal drágábban tudja csak finanszírozni az államadósságát, mint például a csehek.

„Nem kell lopni” – ismételte meg korábbi, a kormánynak szóló intelmét.

Ez a bizalomvesztés „ezermilliárdokról szól, amit az emberek fizetnek meg azért, mert nem bíznak a magyar kormányban a piaci szereplők” – mondta a közgazdász, politikus a tévé Start című műsorában.

Minden magyar munkavállaló évi 500 ezer forintnyi kamatot fizet ki évente az államadósság finanszírozására; a saját adósságán felül mindenkinek még körülbelül 10 millió forint államadósság nyomja a vállát – ismertette.

A bizalom visszaszerzésével ez a kamatteher évi 150-200 ezer forinttal kisebb lehetne – mutatott rá.

Csehország, ahol szintén nincs euró, a harmadával, 2-3 százalékponttal olcsóbban tudja finanszírozni az államadósságát, mert „a magyar államba vetett bizalma a piacnak rosszabb, mint például a cseh államba vetett bizalma” – mondta.

Ismertette: a magyar államadósság az elmúlt 2 évben 30%-kal nőtt, ennek a kamatkiadása azonban 50%-kal. Az adósság kamataira nagyjából 2 ezer milliárd forintot költ a kormány, ez „nagyjából az a pénz, mit az uniótól várunk” jövő évre.

Újra hangsúlyozta: a kormány megszorító intézkedéseit végső soron az emberek fizetik meg. „Egyészt közvetlenül, mert árat emelnek a cégek, másrészt közvetett módon, mert az infláció tovább fog emelkedni.”

„Nem igaz, hogy magán spórol a kormány, hanem helyette az embereken spórol” – mondta.

Alátámasztásul elmondta: a minisztériumok nominálisan és reálértében is, azaz a költségvetés arányait nézve is többet kapnak a jövő évi költségvetési tervben, mint idén, míg az egészségügy és az oktatás nem.

Nyugdíjakra pedig 5,2%-os emelést tervez a kormány a jövő évi inflációs terve szerint, „nincs ember, aki elhiszi, hogy ennyi lesz” az infláció, amely már most kétszámjegyű – mutatott rá.

A spórolást „kezdje mondjuk Rogán Antal, aki (...) a tízszeresét kapja” a költségvetésből a minisztériumának – javasolta.

Elmondta: a jövő évi költségvetés a Bokros-csomag 15-szörösének megfelelő megszorítást tartalmaz, amit az emberekkel fizettet meg a kormány.

Ha Magyarország bevezetné az Európai Unió által szorgalmazott antikorrupciós intézkedéseket, amiket nem hajlandó bevezetni, akkor az EU nem tartaná vissza a forrásokat, amiket „azért nem ad ide, mert lop a kormány” – mondta.

„Ha ezt bevezetnénk és megkapnánk ezt, akkor biztos, hogy ilyen őrületes megszorításokra nem lenne szükség” – jelentette ki.

Újra elmondta: az unió jelenlegi költségvetési ciklusában 40 milliárd euró, vagyis 16 ezer milliárd forint jutna a magyar emberekre, ebből 2 ezer milliárdot tervezett be a kormány a jövő évi büdzsébe. Ha azonban ez nem érkezik meg, akkor az „egyébként is drámai helyzetben lévő költségvetés totálisan szétesik” – hívta fel a figyelmet.

Fontosnak nevezte, hogy az önkormányzatok kapják vissza a bevételeiket és ők dönthessenek a felhasználásukról, például kapják vissza az iskolákat és finanszírozhassák őket, vagy csökkenthessék a közösségi közlekedés áfáját 0%-ra.

Ezzel kapcsolatban elmondta: ha a Ryanair és a Wizzair gépei repülhetnek 0%-os áfával, akkor a közösségi közlekedésnek is így kéne működnie, már csak zöldpolitikai és energiapolitikai szempontból is.

Hozzátette: a MÁV, a Volán és a BKK által befizetett áfa egyébként az teljes áfabevételnek mindössze 0,5%-át teszi ki.

Vajda: Nem kell lopni!

2022-06-18 12:40