Vissza kell vonni Türk László iskolaigazgatói kinevezését!

A debreceni Ady Endre Gimnázium élére az oktatásért is felelős minisztérium egy helyi fideszes önkormányzati képviselőt, Türk Lászlót nevezte ki az intézményben 32 éve tanító és szintén pályázó Rózsavölgyi Gábor helyett. A Fidesz jelöltjének kinevezését a gimnáziumban sem a diákok, sem a tanárok, sem a szülők testületei nem támogatták, a pártokhoz nem kötődő utóbbi jelöltet szinte mindenki. Egy megoldás van: Türk László kinevezését vissza kell vonni, vagy Türk Lászlónak magának kell lemondania.
Türk László egyébként egy éve lett önkormányzati képviselő a Fidesz színeiben, jelenleg a debreceni Epreskerti Általános Iskola tanára. Ez utóbbi iskola igazgatója is egy helyi fideszes képviselő.
 
Fontos megérteni: amíg egy budapesti minisztérium dönt egy városi gimnázium vezetéséről a helyben élők közössége, tanulók, tanárok, szülők helyett, addig mindig ilyen döntések jönnek majd sorban.
 
A debreceni Ady Endre Gimnázium ügye nem egy egyszeri rossz döntés, hanem egy rossz rendszer következménye. Ez a Fidesz oktatáspolitikájának igazi kára: amíg néhány ember azt hiszi, hogy mindenható, több mint 200 kilométer távolságból jobb döntéseket hoz, mint a városban élők, addig mindig lesznek ilyen visszaélések, politikai beavatkozások.
 
Az iskola, a gimnázium a helyben élőké, a vezetést is maguknak kell megválasztaniuk. Ha Türk László pedig nem akar mostantól 5 évig a politikai csinovnyik szerepében bejárni az Ady gimnáziumba, most van itt az ideje visszalépni.
 
Gurmai Zita
országgyűlési képviselő   
 
Kunhalmi Ágnes
országgyűlési képviselő