mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. június 16. 16:44

Visszaadjuk a rendvédelmisek szolgálati nyugdíját!

Visszaadjuk a rendvédelmisek szolgálati nyugdíját!
Kormányváltás után egy új rendszerben újra megkapják a rendvédelmisek az eltörölt szolgálati nyugdíjat – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, az ATV Start című műsorában szerdán.

„Egy szolgálati nyugdíjrendszert vissza fogunk adni, hamarabb mehetnek nyugdíjba tisztességgel. A meghurcolt szolgálati járandóságosok, azok a nyugdíjasok, akiktől elvették a státuszukat, vissza fogják kapni a nyugdíjas státuszt. A 15 százalékos elvonást el fogjuk törölni és dolgozhatnak a nyugdíj mellett” – mondta a képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagja.

Új illetményrendszert szeretnének, mert a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (HSZT) „úgy, ahogy van, megérett arra, hogy kidobják a kukába”, „az nem normális, hogy a kezdő rendőr nem kap nettó 200 ezer forintot se” – mondta.

Kiemelte: ezek az emberek esküt tettek a hazára; arra, hogy életük és testi épségük kockáztatásával megvédik az itt élő embereket. „Föltették erre az életüket, hogy a következő évtizedekben ezt a szolgálatot fogják tenni ennek az országnak” – mondta Harangozó.

Nem lehet a végrehajtó állományt ilyen helyzetbe hozni, hogy egy áruház feltöltő munkahelyén többet keres, mint hivatásosként – tette hozzá.

Ezen túl az MSZP a szakszervezeteknek vissza akarja adni érdekképviseleti jogait a rendvédelemben, mert „ez a garancia arra, hogy ne lehessen visszaélés a testületen belül”. Megszüntetik az „ellenőrzési őrületeket” és az állomány megfigyelését, megváltoztatják a kialakult hangulatot a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál és a tűzoltóknál - mondta.

Kiemelte: ez már nem csak az MSZP programja, hanem ebben az ellenzéki pártok program-alapvetésükben meg is állapodtak.

Megemlítette: június 15-ével a rendvédelem területén megszűnt a leszerelési tilalom, és egy, a szakszervezetek által nemrég készített felmérés szerint a rendőri állomány 70%-a leszerelne. Ez azt mutatja: az állomány 70%-a elégedetlen a munka- és életkörülményeivel.

„Tudja, ez egy hivatás. (…) Nem lehet ezt úgy tekinteni, hogy itt jönnek-mennek, aki van kedve, gyorsan fölvesz egy egyenruhát, föltesz egy pisztolyt az oldalára és elkezd rohangászni” – mondta.

Gúnyosan „nagyon cukinak” nevezte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, aki Harangozó keddi napirend előtti felszólalására válaszul „2003-as ügyekkel jött” a Parlamentben. „Szóltam államtitkár úrnak, hogy ne lovallja bele magát ebbe a 2003-as dologba, mert én akkor Pécsen egyetemi nappali hallgató voltam. Már mindent az én nyakamba vagy a mi nyakunkba nem lehet varrni!” – mondta, hozzátéve: ráadásul egy évvel azelőttig, 2002-ig épp a Fidesz volt kormányon.

A pedofíliát a nemi identitással összemosó, kedden elfogadott törvényről azt mondta: az MSZP egy évvel ezelőtt benyújtott egy határozati javaslatot, hogy szigorúbban büntessék, aki hivatalos személyként pedofíliát követ el, de azt lesöpörték.

Most az MSZP bojkottálta a szavazást a törvénybe bekerült „homofób őrület” miatt. Harangozó szerint ezzel a Fidesz célja az volt: „hergelni, gyűlöletet kelteni, megosztani az országot” és az ellenzéket.

Felidézte Kaleta Gábor volt perui magyar nagykövet ügyét, akit a Terrorelhárítási Központ menekített haza titokban, miután egy nemzetközi pedofil hálózat amerikai felderítése során kiderült, a hivataliszámítógépén 19 ezer pedofil kép van. „Ha az egyik magyar független médium nem hozza le a hírt, akkor elsunnyogják, eltitkolják az egész ügyet úgy, ahogy van” – mondta Harangozó, felemlítve: a kormány egy évig semmit sem tett az ügyben.

Az előválasztási felkészülésről azt mondta: „a támogatóinknak, az aktivistáinknak üzenem, hogy igenis örüljenek, mert ezt a választást jövőre meg fogjuk nyerni”. Hozzátette: nem bízzák el magukat, „nagyon kemény menet lesz”, de már most 3%-kal vezet az ellenzék úgy, hogy éppen versenyhelyzet van, nincs még meg a közös felállás.

Kapcsolódó párttagok