Külföld
2013. április 13. 21:14

Visszaadni a reményt, helyreállítani a bizalmat

„Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Litvánia, Szlovákia, Románia és Olaszország példája jelzi: Európa a progresszív politikától várja, hogy kivezesse a válságból és a gazdaságot ismét növekedési pályára állítsa. Most Bulgárián a sor, hogy a változásra szavazzon!” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke szombaton Szófiában, ahol részt vett a Bolgár Szocialista Párt kampánynyitó rendezvényén. A délkelet-európai EU-tagállamban egy hónap múlva tartanak parlamenti választásokat.

Gurmai Zita szerint megszorítás alapú válságkezelés helyett, igazságos és szolidáris társadalompolitikára, a demokratikus alapelvek tiszteletére, valamint a nemek közötti esélyegyenlőség előmozdítására van szükség. Ezek megvalósítását csak a progresszív pártok vállalják programjaikban.

Az EP-képviselő a fiatalok helyzetére utalva elmondta: az európai szocialisták kitartó munkájának eredményeként, az Európai Unió létrehozta a munkanélküli fiataloknak állás- vagy továbbképzési lehetőséget biztosító ifjúsági garanciaprogramot, amelyhez azonban az EU csak a forrásokat biztosítja. „A programokat az egyes tagállamoknak kell meghirdetniük. Látható tehát, hogy a növekedés- és foglalkozásösztönző kezdeményezések elindítását csupán az garantálhatja, ha az egyes tagállamokban is progresszív szemléletű pártok kapnak lehetőséget a kormányzásra” – fogalmazott az EP-képviselő.

A 2014-ben sorra kerülő európai választások kapcsán Gurmai Zita elmondta: az Európai Szocialisták Pártjának célja, hogy visszaadja a reményt az európaiaknak és helyreállítsa az egyesült Európa iránti bizalmat. „Ehhez progresszív szemléletű kormányzásra van szükség, uniós és nemzeti szinten egyaránt” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a következő hónapokban a baloldal Norvégiában, Ausztriában és Németországban is többséget szerezhet a törvényhozásokban.