mszp.hu | Belföld, Gazdaság | parlament
2015. június 22. 16:59

Visszakapják-e az emberek a pénzüket? - Országgyűlés

A nagy fideszes gázlopás, az Országos Mentőszolgálat folyamatosan romló működési feltétele, újabb fideszes piacfelosztás, munkavállalókkal szemben elkövetett jogsértések. Ülésezett a parlament.

Visszakapják-e az emberek a pénzüket?

Tóth Bertalan szerint a Fidesz-KDNP 10 százalékos gázárcsökkenést lopott el az emberektől, a rezsicsökkentés mögé bújva. Kijelentette: a kabinet csak eltakarta az emberek szemét" arról, hogyan keresnek kormányközeli cégek havi 3 milliárd forintot az olcsón behozott gázzal, amellyel az embereket és az államot szerinte 150 milliárd forinttal károsították meg. Közölte azt is: uniós eljárást is kezdeményezni fognak tiltott állami támogatás miatt.

Szakszerűtlen rendeletmódosítás vagy újabb fideszes piacfelosztás?

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozóinak folyamatosan romló működési feltétele, alulfinanszírozottság, létszámhiány mellett kell végezniük munkájukat. Jelenleg 898 olyan település van, ahol az ott élők nem számíthatnak 15 percen belül a mentő kiérkezésére. Ilyen körülmények mellett nemhogy tehermentesítik az OMSZ-t, de egy márciusi rendeletmódosítás következtében a 10 ezer fősnél nagyobb szabadtéri rendezvények biztosítását is nekik kell ellátniuk. A képviselő azt firtatta, hogy a nyári fesztiválidőszakban a tartalékmentők erre mennyire lesznek elegendők, mekkora létesítmény és eszközparkot biztosítanak. Vagy visszavonják a rendeletet? - kérdezte.

Évről évre emelkedik a munkavállalókkal szemben elkövetett jogsértések száma

Gúr Nándor értékelése szerint a kormány felforgatta a munka világát, megszüntette a munkavállalók biztonságát. Mint mondta, a munkavállalók 62 százalékánál találtak szabálytalanságokat, elsősorban fekete foglalkoztatás, a munkaidő-nyilvántartás vagy a garantált bérminimum területén voltak visszaélése. Azt kérdezte, miért nem védik meg a hatóságok és az ellenőrzésre jogosultak a munkavállalókat, s mit tesznek, hogy fel tudják tárni, meg tudják előzni ezen problémákat.

A keresetekről

Burány Sándor arról beszélt, hogy egy 2013-as törvénymódosítás nyomán irreálisan magasra nőttek a keresetek a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Példaként említette, hogy Balog Ádám MNB-alelnöknek - több más pozíciójával együtt - havonta 4,8 millió forint a fizetése, és a jegybank ügyvezető igazgatója is havi közel 5 millió forintot keres. A jegybankban kifizetett havi bértömeg Matolcsy György elnök hivatalba lépésekor kevesebb mint 400 millió forint volt, tavaly viszont már átlépte az egymilliárd forintot - tette hozzá a politikus.

A miniszteri dolgozószobába nem hallatszik el a gazdák hangja?

Legény Zsolt azonnali kérdésében hangsúlyozta: a meggytermelő gazdák várják a kormány segítségét a gyümölcs rendkívül alacsony felvásárlási ára miatt. Jelezte, a 100 forint alatti ár elfogadhatatlan a gazdáknak. Szerinte félő, hogy még több meggyültetvényt fognak felszámolni.

Miért drágult a vízóracsere Miskolcon?

A kérdések sorát nyitó Varga László azt mondta: a fideszes Németh Szilárd 2014-ben jelentette be, hogy a közszolgáltatások mérőóráit a jövőben ingyenesen, a szolgáltatók fogják kicserélni. Azóta viszont Miskolcon nem ingyenes lett, hanem megnőtt a vízórák cseréjének díja is.

Miért nem hívták meg a kónyi polgármestert az M85-ös út átadó ünnepségére?

Horváth Imre arról beszélt, hogy amikor az M85-ös főút Győr és Kóny közötti szakaszát átadták, akkor a szakasz létrehozásában aktívan részt vevő Kóny polgármesterét nem hívták meg az átadó ünnepségre. Hangsúlyozta, hogy az eseményre az összes többi érintett település polgármestereit meghívták.