mszp.hu | Belföld | földmutyi földbérlet
2015. szeptember 10. 12:33

Visszakerülnek az államhoz a Fidesz által eladott földek 2018 után

Mára világossá vált, hogy a Fidesz rövidtávú költségvetési érdekből, illetve hűbéri rendszerének erősítése miatt elkótyavetyéli a nemzet legértékesebb vagyonelemét, a földet. 

Az állami földeket jelenleg a valós értéküknél lényegesen alacsonyabb áron lehet csak eladni, ráadásul a vevők nem a használatban érdekelt helyben lakó gazdák lesznek, hanem a korrupt földbérlet fideszes nyertesei, illetve gyorstalpalóval földművessé vált tőkebefektető spekulánsok.

Az MSZP tiltakozik az újabb fideszes lenyúlás ellen, és minden ezt akadályozó lépést támogat.

Ugyanakkor sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy az ország irányítói ebben az ügyben eltökéltek, jogilag nincs esély a magyar föld kiárusításának megakadályozására.

Arra viszont van lehetőség, hogy a 2018-as kormányváltás után az elkótyavetyélt földek visszakerüljenek az állam tulajdonába. Erre már volt példa a múltban: a Horn-kormány az első állami földkárpótlás után természetvédelmi indokok miatt kisajátított bizonyos területeket.

Az állam nyilvánvaló vagyonvesztésének megakadályozása ugyanúgy kötelező minden tisztességes kormány számára, mint a természeti értékek védelme. Ez lesz a jogi alapja a 2018 utáni kisajátításoknak is.

Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy – a kisebb birtoktestek kivételével, amelyek értékesítése szakmailag indokolt – minden, Fidesz által eladott föld vissza fog kerülni az államhoz!

Az MSZP elkötelezett a nemzeti vagyon megőrzése mellett. Célunk, hogy legértékesebb kincsünk, ne a fideszes barátokat gyarapítsa, hanem a kistelepülések fejlődését, a valós gazdálkodók megélhetését, a munkahelyteremtést, az oktatást, az innovációt szolgálja.

Gőgös Zoltán
elnökhelyettes