MTI/mszp.hu
2011. július 11. 09:00

Visszalépés a Fidesz választójogi reformjavaslata

Az MSZP sajnálja, hogy a Fidesz nem egyeztetett választójogi reformjavaslatáról a parlamenti pártokkal. Az Áder János által szombaton ismertetett javaslatot visszalépéstként értékeli a párt szakpolitikusa a korábbi szabályozáshoz képest.

Molnár Zsolt, az MSZP szervezési igazgatója az MTI-nek vasárnap arról fejtette ki a véleményét, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, és ebben megszüntetnék a kompenzációs listát.

A szervezési igazgató kifejtette: "sajnáljuk, hogy ilyen fontos, az egész magyar alkotmányos berendezkedést érintő törvényjavaslatról, amely sarkalatos törvény is, nem volt széles körű egyeztetés".

A javaslat a szocialista szakpolitikus szerint visszalépés a korábbi törvényhez képest, mivel "az arányosság követelményének még kevésbé felel meg". Molnár Zsolt az egyik legnagyobb problémának azt tartotta, hogy a javasolt rendszer nem tükrözi vissza a választási akaratot. "A győztes túlkompenzálásával a leadott szavazatok és a parlamenti mandátumok közötti jelentős különbséghez vezet, hiszen a kompenzációs mandátumok megszüntetése nagyon erősen a győztes túlkompenzálásához vezethet" - mondta.

Ugyanakkor a javaslat egyes elemeit - a részletektől függően - elfogadhatónak nevezte a politikus, például az egyfordulós megoldást és az ajánlószelvények megtartását.

A határon túli magyarok szavazati jogára vonatkozó  elképzelést azonban elfogadhatatlannak nevezte. Azt mondta: "a belföldi lakóhelyhez nem kötött szavazati jog gyakorlatilag a köztársaság törvényeibe való beavatkozást enged a határon túliaknak". Hozzátette: azok szavazzanak a magyar belügyekről, akik a magyar köztársaság területén élnek, hiszen rájuk van hatása a törvényeknek.

Az ajánlószelvények számának javasolt emelése Molnár Zsolt szerint arányos a kevesebb számú, de nagyobb méretű választókerülettel. Problémát jelenthet azonban szavai szerint a választókerületek határainak "manipulatív" meghúzása. "Miskolc és Eger kitűnő példája volt az önkormányzati választásoknál a pártszempontok alapján kijelölt választókerületi határoknak" - mondta.