Visszamenőleges hatályú országos iskolaátnevezés

Újabb felesleges és káros döntést hozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ: visszamenőleges hatállyal átnevezték az iskolák jelentős részét.

Az akció sok tízezer forintos kiadást jelent iskolánként. Az ország több ezer iskolájánál ez már igen jelentős összeg, amit így nem béremelésre, nem fejlesztésre, hanem önmagára költ a Fidesz központosított állama.

Ezért működésképtelen az orbáni központosítás. Ez a döntés például úgy tűnik, azért született meg, hogy a központban könnyebb legyen megkülönböztetni az iskolákat. Csak azért, hogy egy budapesti irodában ne kelljen egy táblázatban egy címet is megnézni az iskola neve mellett, inkább több ezer iskola nevét megváltoztatták, pecsétek, homlokzati táblák, levélpapírok tízezreit lecseréltetve.

Így gondolkodik az Orbán-kormány: igazodjon a központ néhány tucat alkalmazottjához az ország összes iskolája, tanára, igazgatója, diákja, ahelyett, hogy a központ támogatná az iskolákat.

Olyan intézményre, amely csak hátráltatja, akadályozza és nehezíti az iskolák működését, nincs szükség. Ezért kell újragondolni a Klebelsberg Intézményfenntartó szerepét. Ezért kell újragondolni az egyoldalú, felülről vezérelt és működésképtelen központosítást. Ezért kell helyette az oktatási szereplők véleményére és bevonására, valódi együttműködésre épülő közoktatást szervezni.

Pontosan ezt fogjuk tenni 2014-től.

Török Zsolt
szóvivő