mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 14. 18:50

Vita a magyar jogállamiságról

Vita a magyar jogállamiságról
Nemrég fejeződött be a magyar kormány túlkapásairól szóló vita az Európai Parlamentben.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel nem szóban, hanem írásban adtam be hozzászólásomat a vitához. Az alábbi véleményét és javaslatot fogalmaztam meg:

Magyar képviselőként és hazafiként végtelenül szomorú vagyok, hogy ismét a magyar kormány politikája van az európai közösség napirendjén. Magyarország ennél többet érdemel.

Orbán Viktor és kormányának most vitatott hozzáállását tökéletesen példázzák az elmúlt napok eseményei: Vera Jourova uniós biztost fideszes kormánytagok és az állami média is hivatkozási pontnak, valamint az európai értékek őrzőjének tartotta, amikor azt nyilatkozta, hogy a fideszes parlamenti többség által áterőltetett felhatalmazási törvény nem sért uniós jogot.

Alig pár nappal később, amikor Jourova biztos pontosított, mondván csak annyit közölt, hogy nincs egyelőre jogalap a kötelezettségszegési eljárás megindításához és figyelni fogják Orbánék lépéseit a törvényi felhatalmazás birtokában, máris újra Soros Györggyel közös fényképeit posztolták ugyanezek a kormánytagok, az állami média pedig az európaiság elárulójaként hivatkozta. Ilyen gyorsan fordul a szél Orbánisztánban.

Nézzük a valóságot! Az MSZP online felületén elindította a „Diktatúra-figyelő” alkalmazást, amely sorra veszi azokat a túlkapásokat, amelyeket a Fidesz végez a koronavírus elleni védekezés mögé bújva.

A magyar kormány eddig is igyekezett megakadályozni a közérdekű adatok kiadását, most azonban a járványra hivatkozva egyszerűen megháromszorozták az adatkezelésekre vonatkozó válaszok megadásának törvényi határidejét.

Felfüggesztették a GDPR-ban és az információs törvényben foglalt egyéni jogokat, egyetlen tollvonással megvonták a kultúra területén dolgozó, mintegy húszezer ember közalkalmazotti státuszát, ezzel megkönnyítve az elbocsátásukat. Az elmúlt napokban az új fideszes rendelkezésekre hivatkozva – „rémhírterjesztés” miatt - több embert is előállítottak a rendőrök, mert közösségi oldalaikon kritizálták a kormány járványkezelését.

Ez egészen példátlan és tűrhetetlen! A Fidesz erkölcstelenségét bizonyítja az is, ahogy a járványt az ellenzéki polgármesterekkel való leszámolásra használja: a napokban nyújtották be azt - a veszélyhelyzetre hivatkozó – javaslatot, amely adóbevételeket és jogosítványokat vesz el a kormány által kiválasztott (ellenzéki) önkormányzatoktól és adja oda azt a fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknak.  

Végtelenül gyalázatos, hogy a magyar kormány még ezt a járványhelyzetet is politikai bosszúra és zsákmányszerzésre használja fel. Elgondolkodtató azonban, hogy ez a parlamenti vita mennyiben tud vagy kell, hogy tudjon változtatni ezen. Ez a Ház majd három éve kétharmados többséggel fogadott el jelentést a magyar jogállamiságról, a 7-es cikkelyes eljárást azóta is halogatják.

Most amikor a következő hétéves költségvetésről is döntünk majd, fel kell merülnie a kérdésnek: hogyan lehet szankcionálni egy EU-ellenes tagállami kormányt anélkül, hogy az országot, vagy a polgárait bármilyen kár érné. Javaslom, hogy kössük az uniós források kifizetését az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz! Amíg Orbán erre nem hajlandó, ne dönthessen az európai források elosztásáról! Bírálják el független brüsszeli döntéshozók a pályázatokat!

Ne hizlalhassa tovább EU-forrásokból oligarcháit és a lopakodó diktatúráját!

 

Ujhelyi István
az MSZP Európai Parlamenti képviselője