Vita a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem megerősítéséről

„Az Európai Uniónak és a tagállamok kormányainak minden erőfeszítést meg kell tenniük a válságból való kilábalásért és a gazdasági növekedés beindításáért, mert a jelenlegi gazdasági helyzet kedvező táptalajt biztosít a gyűlöletkeltő nézetek terjedésének” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő kedden, Strasbourgban.

Az Európai Parlament kedd délelőtti plenáris ülésén a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelem megerősítéséről tartottak vitát a képviselők.
 
„Európának szembe kell néznie a szélsőséges, gyűlöletkeltő pártok fenyegetésével amelyek a gazdasági helyzet miatti elkeseredést meglovagolva, szítják a társadalmi feszültségeket. Ezzel párhuzamosan, még a mérsékeltebb konzervatív pártok is egyre gyakrabban nyúlnak a nacionalista-populista politika eszközeihez, ezzel tovább legitimálva a szélsőséges nézeteket. Ez nagyon veszélyes folyamat, s nem nézhetjük ölbe tett kézzel” – mondta az EP-képviselő.
 
„Minden olyan esetben, amikor egy tagállami politikus bármilyen kisebbséget bűnbaknak kiált ki, az Európai Unió mind az ötszázmillió polgárának kárt okoz vele” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy aki az Európai Unió valamely polgárát megtámadja, az valamennyiünk ellen követ el támadást.
 
Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája már több mint három éve életbe lépett, s az abban foglalt célokat és értékeket az uniós intézményeknek és a tagállamoknak egyaránt tiszteletben kell tartaniuk. „Ehhez a legtöbbet a gyűlölködés gyökereinek felszámolásával, a társadalmi igazságosság és a demokrácia megerősítésével tehetünk” – zárta hozzászólását az EP-képviselő.